Ga naar content

Bij wie verblijven de kinderen?

Zo. Het is weer januari en de drukke decembermaand met feestdagen is achter de rug. Met name voor gescheiden ouders is een periode van feestdagen nogal eens een periode met extra veel stress. Want waar en wanneer zijn de kinderen tijdens deze feestdagen?


Regelmatig geruzie over verblijf kinderen tijdens de feestdagen

Bij menig gescheiden koppel wordt er in de aanloop naar de feestdagen ook veel geruzied over de vraag waar en wanneer de kinderen zullen verblijven. Als familierechtadvocaat wordt ik bijvoorbeeld in de week voor de kerstdagen regelmatig gebeld over een conflict dat is ontstaan over de verdeling van de feestdagen. Mijn eerste vraag aan iemand die een dergelijk conflict aan mij voorlegt is, of er geen structurele afspraken over de feestdagen zijn gemaakt. Ik kom geregeld gevallen tegen waar jaarlijks een week voor de kerst de stoelendans over de invulling van de feestdagen weer van start gaat.

Maak op papier afspraken over verblijf kinderen

Als er jaarlijks gestreden moet worden over de vraag waar en wanneer de kinderen met de feestdagen verblijven, levert dat, en niet in de laatste plaats voor de kinderen zelf, veel onnodige spanningen op. Mijn advies is om als het bij afgelopen december ook weer hommeles was, om in ieder geval een goed voornemen op uw lijstje te zetten en de komende maanden al met uw ex-partner om tafel te gaan om duidelijke afspraken te maken over de invulling van de feestdagen voor het jaar 2010.

Wilt u het echt goed aanpakken denk dan eens na over een structurele regeling voor de feestdagen. Bijvoorbeeld in de even jaren zijn de kinderen met eerste kerstdag bij u en op tweede kerstdag bij uw ex-partner. In de oneven jaren verblijven de kinderen dan juist op eerste kerstdag bij uw ex-partner en bij de tweede kerstdag bij u. Maar u kunt natuurlijk samen met uw ex-partner allemaal andere variaties bedenken. Tot slot, zet deze afspraken op papier, zodat de regeling voor u beiden duidelijk is.

Ik wens u en uw kinderen nu al ontspannen feestdagen in 2010 toe.

Mieke Kemmers is verbonden aan KemmersRoet Advocaten en als advocaat gespecialiseerd in echtscheidingen en familierecht. Uw reactie is welkom op kemmers@kemmersroet.nl

Terug naar boven