fbpx
Ga naar content

Birdnesting als moderne vorm van co-ouderschap

Co-ouderschap wordt meestal ingericht met een wisseling van huizen voor de kinderen. Bij birdnesting wisselen de ouders van huis in plaats van de kinderen. Onze Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Wat is birdnesting nou precies? En wat zijn de voor- en nadelen voor de ouders en kinderen? In deze blog leg ik het uit!

Wat is birdnesting?

Birdnesting is een moderne manier van co-ouderschap. Bij birdnesting blijven de kinderen na de scheiding volledig in het ouderlijke huis wonen en de ouders om beurten. Er zijn ouders die ervoor kiezen om halverwege de week te wisselen. Andere ouders kiezen ervoor om dit week op week af te doen.

Voordelen kinderen

Voor de kinderen is het lijstje met voordelen groot. Zij wonen de gehele periode in hetzelfde huis. De kinderen hoeven hun spullen niet naar de andere het huis van de andere ouder te verslepen. Ook zal er niks veranderen qua school, vrienden, sporten etc. Dit geeft de kinderen vaak rust, stabiliteit en zekerheid. Juist in deze periode van de scheiding hebben ze dit heel hard nodig.

Nadelen ouders

Veel co-ouders zullen niet kiezen voor birdnesting. De reden hiervoor is omdat er voor hen veel nadelen aan kunnen zitten. Allereerst de financiën. Beide ouders hebben naast het ouderlijke huis een tweede plek nodig om te kunnen wonen. Mogelijk brengt dit hoge lasten met zich mee voor de huur- en/of hypotheek en ook voor de aanschaf van een nieuwe inboedel. Veel ouders kunnen gezamenlijk geen drie woningen betalen. Soms kiezen ex-stellen ervoor om een tweede huis te kopen of huren waarin zij ook om en om leven.

Een tweede nadeel voor de ouders is dat het vaak lastiger is om een nieuw leven op te bouwen. Deze ouders blijven erg verbonden met het ouderlijke huis en de herinneringen aan deze plek, al vinden sommige mensen dat laatste juist wel fijn. Er hoeft minder snel afscheid genomen te worden van deze plek met herinneringen.

Een derde punt is dat het gecompliceerder wordt als er een nieuwe partner in het spel is. Mag deze partner in het ouderlijk huis komen? Deze laatste vraag zorgt met regelmaat voor conflicten tussen de ex-partners.

Wanneer kies je niet voor birdnesting

Op het moment dat je geen goed contact hebt met je ex-partner is het onverstandig om voor deze vorm van co-ouderschap te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat jullie op veel vlakken hetzelfde denken over ‘hoe een huishouden te runnen’. Als dit niet het geval is, is birdnesting onverstandig. Het kan veel conflicten opleveren als de ene ouder steeds in een vies en niet opgeruimd huis terecht komt. Als er tussen jullie een slechte communicatie is en geen onderling vertrouwen raad ik deze vorm ook ten zeerste af. Als ouder moet je echt bereid zijn om jezelf deels weg te cijferen, in het belang van de kinderen. Niet elke ouder kan en wil dit.

Als je kiest voor birdnesting

Wanneer jullie na de scheiding kiezen voor birdnesting, dan is het enorm belangrijk om hele goede afspraken te maken en deze goed vast te laten leggen in het ouderschapsplan en convenant. Spreek concreet dingen af over de schoonmaak en het onderhoud van het huis, de financiën van deze gezamenlijke woning. Maak ook duidelijke afspraken over wanneer welke ouder aanwezig is en de verantwoordelijkheid over de kinderen heeft. Denk ook aan afspraken voor het geval dat er een nieuwe partner in beeld komt. 

Wanneer jullie hier gezamenlijk niet uitkomen, bespreek dit dan met een mediator erbij!

Terug naar boven