fbpx
Ga naar content

Echtscheiding? Dames, zorg goed voor u zelf!

Vrouwen hebben het na een scheiding financieel zwaarder dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud. Vooral gescheiden moeders die thuiswonende kinderen hebben en (parttime) werken worden hard getroffen.

Hoe dit kan?

Slechts de helft van de gescheiden moeders heeft afspraken gemaakt over kinderalimentatie. Bij vrouwen die niet zijn gehuwd, maakt zelfs maar één op de drie afspraken over de kinderalimentatie. Partneralimentatie wordt nog minder geregeld. Slechts 10% van de gescheiden stellen maakt afspraken over partneralimentatie. Kortom, er worden schrikbarend weinig financiële afspraken gemaakt na een scheiding.

Hoe is dit wettelijk geregeld?

Als u bent gehuwd en u gaat scheiden moet u als ouders sinds 1 maart 2009 een ouderschapsplan. In dit plan moeten afspraken over de kinderalimentatie worden gemaakt. Ouders die niet zijn gehuwd zijn niet verplicht een ouderschapsplan op te stellen als zij uit elkaar gaan. Dat betekent niet dat er geen kinderalimentatie moet worden betaald. Ook bij ex-samenwoners moet de niet-verzorgende ouder na de scheiding een bedrag aan kinderalimentatie betalen. Hoeveel dit bedrag is, hangt af van de draagkracht van de niet-verzorgende ouder en de verzorgende ouder.

Voor partners die gehuwd zijn geweest geldt bovendien dat er een wettelijke plicht tot partneralimentatie is (gedurende 12 jaar) is ten behoeve van de partner die niet in staat is in eigen levensbehoefte te voorzien. Ook bij partneralimentatie wordt er gekeken naar de draagkracht van de ex-partner die moet bijdragen. Met andere woorden: hoeveel kan de betalende partner redelijkerwijs missen?

Voor ex-gehuwden bestaat er dus een wettelijk recht op partneralimentatie. Als u niet gehuwd bent geweest heeft u dit recht niet. Dit betekent natuurlijk niet dat u hierover geen afspraken kunt maken met uw ex-partner. U kunt ex-samenwonende echter geen partneralimentatie bij de rechter afdwingen.

Hoe kan ik kinder- of partneralimentatie vastleggen?

Kinderalimentatie bij ex-gehuwden moet worden vastgelegd in een ouderschapsplan. De afspraken die in het ouderschapsplan worden vastgelegd worden ook door de rechter bekrachtigd. Als u er samen niet uitkomt, zal de rechter een beslissing nemen over de vraag of er door de niet-verzorgende ouder een bedrag aan kinderalimentatie moet worden betaald.

Bij ex-samenwoners bestaat de verplichting op het opstellen van een ouderschapsplan niet. Dit betekent niet dat de niet-verzorgende ouder aan de verplichting tot het betalen van kinderalimentatie kan ontkomen. Als u geen afspraken kunt maken met uw ex-partner, kunt u de rechter verzoeken om de kinderalimentatie vast te leggen.

Partneralimentatie kan in onderling overleg door zowel ex- gehuwden als ex-samenwoners worden vastgelegd. Als u geen afspraken kunt maken over partneralimentatie kunnen alleen ex-gehuwden aan de rechter verzoeken partneralimentatie vast te leggen.

Bij ex-samenwoners bestaat het recht op partneralimentatie niet, maar dit staat er natuurlijk niet aan in de weg om toch samen afspraken te maken met uw ex-partner.

Wat kan ik doen als mijn ex-partner geen kinder- of partneralimentatie betaalt?

Als de kinder- of partneralimentatie niet is vastgelegd door een rechter, zult u eventueel gemaakte afspraken eerst door een rechter moeten laten bekrachtigen. Als u geen afspraken heeft gemaakt, moet u ook een rechter inschakelen om deze alimentatie alsnog vast te leggen. Kortom een hoop gedoe als u ‘vergeet’ om bij uw scheiding afspraken rondom (kinder)alimentatie goed vast te leggen.

Dus: dames, zorg goed voor u zelf!

Terug naar boven