fbpx
Ga naar content

Flitsscheiding afgeschaft

Scheiden buiten de rechter om is vanaf 1 maart 2009 niet meer mogelijk. Vanaf dat moment wordt de zogenaamde flitsscheiding namelijk afgeschaft. Bij een flitsscheiding werd het huwelijk eerst omgezet in een geregistreerd partnerschap.

Daarvoor was dan geen gerechtelijke procedure nodig. Vervolgens werd het geregistreerd partnerschap via de burgerlijke stand beëindigd en was de scheiding een feit. Door de flitsscheiding kon op een snelle manier een scheiding geregeld worden zonder dat hierbij een rechter hoefde te worden ingeschakeld.

De flitsscheiding stuitte bij een aantal andere landen op onbegrip en leidde ertoe dat deze vorm van scheiding in bepaalde landen niet erkend werd. Voor de betrokken personen kon dit tot problemen leiden bij het erkennen van kinderen of bij hertrouwen.

Vanaf 1 maart is het dus definitief afgelopen met de flitsscheiding. Het alternatief is een echtscheidingsverzoek op gemeenschappelijke basis. Als de (ex-)partners in staat zijn goede afspraken te maken over zaken als alimentatie, het gezag over eventuele kinderen en de verdeling van alle goederen, dan kan een echtscheiding nog steeds redelijk vlot afgewikkeld worden.

Terug naar boven