Ga naar content

Kinder- en partneralimentatie per 1 januari 2010 omhoog

De kinder- en partneralimentatie wordt elk jaar aangepast aan de inflatie. Dit noemt men ook wel de indexering of indexatie van alimentatie. Het indexeringspercentage wordt elk jaar door de overheid vastgesteld.

Onlangs heeft het ministerie van Justitie bekend gemaakt dat de kinder- en partneralimentatie met ingang van 1 januari 2010 moet worden verhoogd met 2,3%. Deze verhoging geldt voor kinder- en partneralimentatie die door de rechter is vastgesteld, maar ook voor alimentatiebedragen die in onderling overleg overeen zijn gekomen.

Achterstallige indexatie kan tot 5 jaar teruggevorderd worden

Als uw alimentatie in de afgelopen jaren niet is geïndexeerd, dan heeft u als alimentatiegerechtigde de mogelijkheid om deze achterstand over de afgelopen vijf jaar alsnog te (laten) incasseren. Als de alimentatie al meer dan 5 jaar niet verhoogd is met de wettelijke indexeringspercentages, dan kunnen deze bedragen niet meer worden geclaimd.

LBIO kan u helpen met incasso van alimentatie

Als uw ex-partner geen of te weinig kinder- of partneralimentatie betaalt, dan kunt u contact opnemen met het Landelijk Inningsbureau Onderhoudsbijdragen (LBIO). Deze instantie heeft bijzondere bevoegdheden en kan informatie inwinnen bij de belastingdienst, het UWV en/of de gemeente.

Houd er wel rekening mee dat het LBIO alleen alimentatie voor u kan incasseren als:

  •  de alimentatie door de rechter is vastgesteld
  • er minimaal één maand achterstand is
  • de betalingsachterstand minimaal 10 euro is
  • de achterstand niet ouder is dan 6 maanden
  • uw ex-partner op de hoogte is van het bankrekeningnummer waarop de alimentatie moet worden overgemaakt

Als u van mening bent dat u recht heeft op meer alimentatie of als u vindt dat u – gelet op bepaalde gewijzigde omstandigheden – te veel alimentatie moet betalen, kunt u het beste contact opnemen met een advocaat gespecialiseerd in personen- en familierecht.

Mieke Kemmers is verbonden aan KemmersRoet Advocaten en als advocaat gespecialiseerd in echtscheidingen en familierecht. Uw reactie is welkom op kemmers@kemmersroet.nl.

Terug naar boven