fbpx
Ga naar content

LBIO int ook partneralimentatie

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) gaat vanaf 1 augustus 2009 ook partneralimentatie innen. Hiervoor trad het LBIO alleen op bij de inning van kinderalimentatie.

Inschakeling LBIO is kosteloos

Het grote voordeel van het innen van achterstallige alimentatie via het LBIO is dat het kosteloos is. Bij deurwaarders moeten de alimentatiegerechtigde in ieder geval administratiekosten voldoen. Daarnaast is het ook zo, dat in het geval de alimentatie niet inbaar is, de kosten van de deurwaarder voor rekening van de alimentatiegerechtigde komen. Deze kosten kunnen soms hoog oplopen. De deurwaarder moet de uitspraak waarin de alimentatie is vastgelegd betekenen en daarnaast onderzoek doen waar en of er loonbeslag of bijvoorbeeld beslag op een bankrekening kan worden gelegd.

Het LBIO gaat voor u aan de slag als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • als de partneralimentatie door de rechter is vastgesteld
  • als er minimaal één maand achterstand is (u ontvangt niets of te weinig)
  • als de betalingsachterstand minimaal 10 euro is
  • voor een achterstand die op het moment van uw verzoek niet ouder is dan 6 maanden

Deze voorwaarden gelden voor zowel kinder- als partneralimentatie.

Via de website van het LBIO kunt u via een aanvraagformulier voor de inning van achterstallige alimentatie door het LBIO downloaden. Vergeet u bij het insturen niet de grosse van de uitspraak van de rechter waarin de alimentatie is bepaald mee te zenden. De grosse is de uitspraak waarop een stempel staat met de tekst ‘In naam der Koningin’.

 

Terug naar boven