Ga naar content

Man claimt 50.000 euro aan te veel betaalde partneralimentatie terug bij ex-vrouw

Het gerechtshof in Amsterdam kwam onlangs tot een harde uitspraak over een claim van een man jegens zijn ex-echtgenote. De vrouw in kwestie had jarenlang verzwegen dat zij inkomsten genoot en moest van het gerechtshof 50.000 euro aan te veel betaalde alimentatie aan haar man terugbetalen.

Ten tijde van de echtscheiding (1992) werd de man verplicht om per maand een bedrag van 885 euro aan partneralimentatie te voldoen. De hoogte van dit bedrag was mede het gevolg van het feit dat de vrouw geen werk en geen inkomen had. Maar dit veranderde in 1999 toen de vrouw als lerares ging werken.

Pas in 2010 ontdekte de man bij toeval dat zijn voormalige echtgenote een baan had. Al die jaren had zij dit voor hem verzwegen. Na zijn ontdekking start de man een gerechtelijke procedure en claimt hij over een periode van elf jaar tienduizenden euro’s aan te veel betaalde alimentatie.

Vordering tot terugbetaling alimentatie verjaard?

In de bittere rechtsstrijd die volgt voert de vrouw onder meer aan dat de vordering van de man inmiddels verjaard zou zijn. Dit argument houdt geen stand. Volgens het gerechtshof is de verjaringstermijn pas in 2010 gaan lopen, het moment waarop de man erachter kwam dat zijn ex-vrouw inkomsten genoot.

Ook stelt het gerechtshof onomwonden vast dat de vrouw een meldingsplicht had jegens haar ex-man. Zij had simpelweg moeten weten dat haar eigen inkomsten van invloed konden zijn op de hoogte van de partneralimentatie die zij nog steeds ontving.

Gebrek aan financiële middelen geen geldig excuus

Tot slot voert de vrouw aan dat zij het bedrag (door het gerechtshof becijferd op ruim 50.000 euro) niet kan voldoen. Zij stelt de alimentatie inmiddels te hebben uitgegeven. Maar ook op dit punt toont het gerechtshof weinig clementie. Met een juridische formulering die zich het beste laat vertalen als “eigen schuld, dikke bult” komt het gerechtshof tot het eindoordeel dat de vrouw de 50.000 euro binnen veertien dagen aan de man moet terugbetalen.

 

Terug naar boven