Ga naar content

Ontslag kan leiden tot lagere alimentatie

Mogelijk dat er in uw directe omgeving de nodige ontslagen gevallen zijn. Of misschien bent u zelf onlangs ontslagen. Als u ontslagen bent, breekt er meestal een onzekere tijd aan. Vind ik snel een nieuwe baan waar ik hetzelfde verdien of kan ik nog wel rondkomen van mijn WW-uitkering?


Minder inkomen

In deze tijden zal het nog al eens voorkomen dat na een ontslag er met minder inkomen rondgekomen moet worden. Het kan dan ook voorkomen dat u daardoor onvoldoende inkomen heeft om alimentatie te voldoen. Kunt u in een dergelijk geval om verlaging van de alimentatie verzoeken?

Verwijtbare werkloosheid

Ja, dat kan. De rechter zal dan eerst vaststellen of u gedwongen werkloos bent geworden. Als u namelijk werkloos geworden bent omdat u zelf uw baan heeft opgezegd of omdat u op staande voet ontslagen bent, dan bent u verwijtbaar werkloos. In die situatie hoeft u niet op veel medelijden van een rechter te rekenen en zal uw alimentatie waarschijnlijk niet verlaagd worden. Zelfs niet als uw inkomen feitelijk wel veel lager geworden is.

Nieuwe draagkrachtberekening

Bent u buiten uw schuld ontslagen, bijvoorbeeld omdat uw werkgever een reorganisatie heeft doorgevoerd waarbij uw functie vervallen is, dan zal de rechter de alimentatie opnieuw vaststellen. De rechter maakt dan eerst een berekening van uw draagkracht aan de hand van uw nieuwe en lagere inkomen. Als blijkt dat uw draagkracht minder geworden is dan de alimentatie die u tot dan toe heeft moeten betalen, dan zal de rechter de alimentatie verlagen of mogelijk zelfs op nihil stellen. Als u twijfelt over de vraag of uw persoonlijke situatie aanleiding is om de alimentatieverplichting te verlagen, neem dan contact op met een in personen- en familierecht gespecialiseerde advocaat.

Mieke Kemmers is verbonden aan KemmersRoet Advocaten en als advocaat gespecialiseerd in echtscheidingen en familierecht. Uw reactie is welkom op kemmers@kemmersroet.nl.

Terug naar boven