fbpx
Ga naar content

Akte van berusting, echtscheidingsbeschikking en verzoekschrift

Tijdens de scheiding zult u termen als ‘verzoekschrift’, ‘echtscheidingsbeschikking’ en ‘akte van berusting’ regelmatig tegenkomen. Wat betekenen deze begrippen? Onze Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Op het moment dat de mediation afgerond is, gaan alle getekende documenten naar een advocaat. De advocaat draagt er zorg voor dat deze documenten worden ingediend bij de rechtbank. Termen zoals ‘verzoekschrift’, ‘echtscheidingsbeschikking’ en ‘akte van berusting’ zult u tegenkomen in de correspondentie met de advocaat of mediator.
In deze blog leg ik uit wat deze termen betekenen en geef ik er meer informatie over.

Verzoekschrift

Als alle documenten voor de scheiding zijn getekend, dient een advocaat deze in bij de rechtbank. Een advocaat stelt een verzoekschrift op. Een verzoekschrift is een officieel document om een procedure bij de rechtbank te kunnen starten. Samen met het verzoekschrift worden alle documenten, zoals het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant naar de rechtbank gestuurd.

Gezamenlijk verzoekschrift

Bij een echtscheiding is er meestal sprake van een ‘gezamenlijk verzoekschrift’. Dit betekent dat u samen een verzoek bij de rechtbank indient om te kunnen scheiden.

Echtscheidingsbeschikking

Op de dag dat de rechtbank het verzoekschrift goedkeurt, wordt er een echtscheidingsbeschikking afgegeven. Een echtscheidingsbeschikking is een schriftelijke uitspraak van de rechter. In deze uitspraak geeft de rechter jullie toestemming om te gaan scheiden.
Als deze beschikking is afgegeven zijn jullie nog niet gescheiden. De echtscheiding moet eerst nog bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn worden ingeschreven. Hier heeft u zes maanden de tijd voor. Op het moment dat de inschrijving niet binnen deze zes maanden plaatsvindt, vervalt de beschikking en zal de procedure opnieuw gestart moeten worden, indien de echtscheiding wel gewenst is,.

Akte van berusting

U hebt drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Bij scheidingen gebeurt dit zelden. Ex-partners kunnen een akte van berusting tekenen. In dit document staat dat u het eens bent met de uitspraak van de rechter en niet in hoger beroep gaat. Op het moment dat dit getekende document samen met de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn is aangekomen, wordt jullie echtscheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Vanaf dit moment zijn jullie officieel gescheiden.
Door het tekenen van de akte van berusting versnelt u als het ware het juridische proces. De drie maanden waarin u in hoger beroep kan gaan worden dus als jullie de akte van berusting tekenen verkort.

De taken van een advocaat

Een advocaat stelt het verzoekschrift op en verstuurt de getekende documenten naar de rechtbank. Dit doet de advocaat nadat het advocatenkantoor jullie minimaal 1 keer (online) heeft gesproken. Tijdens dit gesprek controleert de advocaat of jullie de personen zijn waarvoor de scheiding wordt aangevraagd, of jullie weten waar jullie voor hebben getekend en of jullie ook begrijpen waarvoor jullie tekenen.
Wanneer de echtscheidingsbeschikking is afgegeven wordt deze door de rechtbank naar de advocaat gestuurd. De advocaat levert de akte van berusting aan en stuurt alle documenten naar de gemeente.
Zodra de echtscheiding definitief is, krijgen jullie van de advocaat bericht hierover en ontvangt u er een afschrift (bewijs) van. Daarnaast krijgen jullie allebei een officiële echtscheidingsbeschikking met de stempels van de rechtbank erop.

Terug naar boven