fbpx
Ga naar content

Bij elkaar blijven door crisis op de woningmarkt?

Eigenlijk wilt u van elkaar scheiden. Daar komt heel veel bij kijken. Eén van de belangrijkste zaken is: waar gaat u wonen? Door de crisis op de woningmarkt is het niet makkelijk om aan andere woonruimte te komen. Wat is hieraan te doen?

Uitstel maakt alles erger

Het uitstellen om te scheiden is niet de oplossing voor het probleem omtrent de woonruimte. Hoe langer een scheiding wordt uitgesteld, des te meer relatieproblemen er ontstaan. De spanning die er al was, zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar toenemen. Hierdoor wordt een scheiding vaak nog vervelender en complexer. Dat is heel naar voor alle partijen, ook voor de kinderen. De uiteindelijke gevolgen zullen dan ook alleen maar slechter uitpakken. U moet hierbij denken aan financiële problemen of misschien wel het verliezen van het contact met de kinderen.

Tijdelijke woonruimte via Parentshouses

Judex wil iedereen, die een scheiding doormaakt, helpen dit zo goed mogelijk te regelen. Ze bieden een passende oplossing voor ieder zijn of haar persoonlijke situatie. Het hebben van een geschikte woonruimte is essentieel bij een scheiding. Daarom is Judex een samenwerking aangegaan met de Stichting Parentshouses Nederland. Deze landelijke organisatie biedt zogenaamde Parentshouses in verschillende steden en regio’s in Nederland. Parentshouses bieden tijdelijke woonruimtes aan ouders die aan het scheiden zijn, waarbij samenwonen niet meer gaat, maar voor een van de ouders nog geen nieuwe geschikte woonruimte is gevonden. Zo kunnen kinderen van scheidende ouders altijd in de nabijheid van beide ouders blijven. Dit is voor kinderen die een echtscheiding meemaken heel erg belangrijk. Doordat allebei de ouders in de buurt wonen, biedt dit vertrouwen en veiligheid voor de kinderen in deze hectische periode. 

Aanmelden voor een Parentshouse

Als u wilt aanmelden voor een plek in een van de Parentshouses, moet u voldoen aan een aantal selectiecriteria, naast het feit dat u gaat scheiden of al in scheiding ligt. U moet denken aan criteria als:
– de huur en eventueel borg kunnen betalen, in sommige regio’s wordt naast een intake ook een huurcheck (ID en financiële check) uitgevoerd;
– u één of meer kinderen heeft;
– u zich actief blijft inzetten om een definitieve woonoplossing te vinden voor in de toekomst (en u kunt laten zien dat u ingeschreven staat bij Woonnet).

Als u aan alle criteria voldoet en er ruimte beschikbaar is in uw regio, volgt er vervolgens een proces waarin een intake zal plaatsvinden. Die intake wordt vastgelegd en voorgelegd aan een adviescommissie. Bij een positief advies (en ruimte in een Parentshouse), kunt u bezichtigen. Wanneer het u bevalt wordt in sommige gevallen een huurcheck uitgevoerd. Bij akkoord ontvangt u een huurcontract om te ondertekenen. Belangrijk om te weten is dat een verblijf in een Parentshouse maximaal 24 maanden is. De ervaring leert dat dit voldoende is om de eerste stressvolle periode te overbruggen en in meer rust voor het welzijn van de kinderen de tijd na de scheiding te doorlopen. Let op! De criteria en aanmeldprocedure kan per regio verschillen. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Parentshouses Nederland.

Omdat het welzijn voor de kinderen, net als bij Judex, voorop staat bij Stichting Parentshouses Nederland, is een samenwerking een logische stap geweest. Dus bent u op zoek naar een goede manier om te scheiden? Dan is scheiden met een mediator een goede optie. Bij Judex kunt u kiezen uit verschillende mediationpakketten waarbij u deskundige hulp krijgt om in goed overleg te scheiden. Wanneer u kiest voor scheiden met een mediator via Judex en u heeft behoefte aan een Parentshouse, bespreek dit dan met uw mediator. Hij of zij kan u alles vertellen over de samenwerking.

Terug naar boven