fbpx
Ga naar content

Co-ouderschap en een kinderrekening

Meer weten over co-ouderschap en een kinderrekening? Onze eigen Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog op onze website. Ze geeft praktische tips en heeft handige feitjes voor iedereen die iets met een scheiding te maken heeft. Nieuwsgierig? Lees snel hieronder verder.

Als ouders kiezen voor co-ouderschap informeer ik ze altijd over de voor- en nadelen van een kinderrekening. Niet alle ouders kennen dit begrip op de manier zoals ik dit bedoel. De kinderrekening die bij co-ouderschap wordt gebruikt is niet hetzelfde als een (spaar)rekening op naam van je kind. De kinderrekening waar ik het over heb staat op naam van beide ouders. Vanaf deze rekening worden bepaalde kosten voor het kind betaald.

Wat wordt er bedoeld met een kinderrekening bij co-ouderschap? Hoe gaat zo’n kinderrekening in zijn werk en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Na het lezen van deze blog kunnen jullie een goede afweging maken of een kinderrekening een goede optie is of juist niet.

Hoe werkt een kinderrekening?

Als je bij een mediator een berekening laat maken voor de hoogte van de kinderalimentatie komt daar een bepaald bedrag uit. Bij beide ouders staat een bedrag genoemd dat er per maand uitgeven zou moeten worden aan jullie kind(eren). Als er overeenstemming is kan dit bedrag, of een deel van dit bedrag, gestort worden op een kinderrekening. 

In het ouderschapsplan wordt vastgelegd welke kosten van deze rekening betaald gaan worden. Veel ouders kiezen bijvoorbeeld voor kleding, kosten voor het sporten, kosten voor persoonlijke verzorging, kosten voor school/studie, cadeaus voor verjaardagen, schoolreis/kamp, telefoon en kleed- en zakgeld. Dit lijstje wordt opgesteld zoals jullie wensen.

Allebei de ouders hebben het recht en de mogelijkheid om geld af te schrijven van deze rekening.

De verdeling bij co-ouderschap is vaak rond de 50-50%. Co-ouders kiezen steeds vaker voor deze optie.

Voordelen van een kinderrekening

Een kinderrekening kan goed werken als je na de scheiding nog steeds prima overweg kunt met de andere ouder en op één lijn zit qua uitgaven.

Een voordeel kan zijn dat je allebei volledig inzicht hebt in de uitgaven voor je kind(eren). Veel ouders vinden het fijn en geruststellend om te zien waar de andere ouder het geld aan uitgeeft. In een maand dat jullie wellicht wat over hebben laten jullie het bedrag staan en compenseert dit een iets duurdere maand.

Nadelen van een kinderrekening

Regelmatig zijn er ouders die bewust niet kiezen voor het gebruik van een kinderrekening. De reden hiervoor is dat co-ouders hier een aantal nadelen in zien.

Het gebruik van een kinderrekening kan tot discussies leiden. Dit zie je vaak als het contact met de andere ouder niet goed is. Als voorbeeld een situatie waarin de ene ouder iets koopt waar de andere ouder het niet mee eens is.

Ouders kunnen een verschillend uitgavenpatroon hebben. Als voorbeeld: De ene ouder wil graag alleen merkkleding kopen en de andere ouder vindt dit te duur. Ouders die niet op één lijn zitten qua uitgaven, raad ik af om te beginnen aan een kinderrekening.

Indien jullie kiezen voor een kinderrekening kun je niet terecht bij het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage) om de kinderalimentatie te innen als je ex-partner deze niet betaalt. Een rechter of gerechtsdeurwaarder is dan je enige optie. Je kunt wel bij het LBIO terecht als er niet voor gekozen wordt om de kinderalimentatie op een kinderrekening te storten.

Wel co-ouder en geen kinderrekening. Wat nu?

Als een kinderrekening voor jullie geen optie is, is het gebruikelijk dat de kinderalimentatie gestort wordt op de rekening van de ontvangende ouder. 

Daarnaast is voor beide ouders (bij de berekening van de kinderalimentatie) een bedrag bepaald dat per huishouden besteed dient te worden aan de kinderen. Beide ouders houden dit bedrag op hun eigen rekening en kunnen dit zelf uitgegeven aan de kinderen. Dit worden ‘verblijfskosten’ of ‘kosten eigen huishouding’ genoemd.

Ik raad aan om wel te blijven overleggen (indien mogelijk) over bepaalde uitgaven, want het is zonde van het geld als spullen onnodig dubbel worden aangeschaft. 

Het is gebruikelijk dat de ouder bij wie het kind staat ingeschreven in principe de ‘gewone’ kosten draagt voor dit kind. De kosten die ik hier bedoel zijn bijvoorbeeld de kosten voor persoonlijke verzorging (kapper etc.), contributies, sportkosten enz. De ouder bij wie het kind staat ingeschreven ontvangt voor dit kind de eventuele toeslagen. Ook kiezen co-ouders er vaak voor om de kinderbijslag te laten storten op de rekening van de ouder bij wie het kind ingeschreven staat.

Grotere en eenmalige uitgaven betalen co-ouders vaak gezamenlijk.

Geen co-ouderschap

Wanneer er geen co-ouderschap is, is het gebruikelijk dat de ouder waar de kinderen het meeste verblijven de kosten betaalt. De toeslagen, kinderbijslag en de kinderalimentatie worden doorgaans door deze ouder ontvangen. De ouder die deze gelden niet ontvangt heeft geen recht om inzage te krijgen in de uitgaven voor de kinderen. Dit wordt niet altijd als prettig ervaren.

In het ouderschapsplan legt de mediator afspraken vast die betrekking hebben op (eenmalige) hogere uitgaven, zoals bijvoorbeeld een fiets, studie, kosten voor het rijbewijs etc. Ouders delen deze kosten doorgaans of betalen in verhouding naar inkomen.

Conclusie

Mijn advies is om alleen met een kinderrekening te werken indien er sprake is van co-ouderschap.  En daarnaast alleen als de onderlinge communicatie goed is en ouders hetzelfde uitgavenpatroon hebben voor de kinderen.

Denk er samen goed over na voordat jullie starten met een kinderrekening. Kies wat het beste bij jullie past!

Meer weten over scheiden en kinderen? Klik hier voor een interview met mediator Ruud Serraarens over dit onderwerp.

Terug naar boven