fbpx
Ga naar content

Je kinderen na een scheiding missen

Je kinderen missen na de scheiding omdat ze naar de andere ouder zijn is voor de meeste ouders erg moeilijk. Weet dat jouw verdriet en pijn er mogen wezen! Onze Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Je kinderen na een scheiding missen, omdat ze naar de andere ouder zijn is voor de meeste ouders erg moeilijk. Het doet pijn en maakt je verdrietig. Je bent niet de enige die zich zo voelt. Weet dat jouw verdriet en pijn er mogen wezen!

In deze blog geef ik een aantal adviezen over hoe je het gemis, de pijn en het verdriet kunt verzachten.

Acceptatie

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar accepteer dat je je kinderen een tijdje niet ziet! In de praktijk valt dat vaak niet mee. Je moet om leren gaan met het feit dat je je kinderen niet meer 24 uur per dag en 7 dagen per week bij je zult hebben. Je zult afscheid moeten nemen van de situatie dat jullie in één huis woonden en nog niet gescheiden waren. Hoe pijnlijk dit mogelijk ook voor je is. Deze situatie accepteren kost tijd en die tijd mag je nemen.

Op het moment dat er bij jou acceptatie is, hoeft dit niet te betekenen dat je blij bent met de situatie. Je weet en ervaart dat dit je nieuwe leven is en je beseft dat je het niet kunt veranderen. Je accepteert dus hoe het is.

Wanneer er acceptatie is, kun je je kinderen met een glimlach uitzwaaien als ze naar de andere ouder gaan en kun je genieten van je tijd alleen.

Jouw gevoel van missen

Uiteraard mag je je kind laten merken dat je hem of haar zult missen. Maar let op, de manier waarop maakt verschil.

Wat is jouw gedrag op de dag en het moment dat er gewisseld gaat worden? Wil je alleen maar knuffelen met je kind? Huil je de hele tijd? Zeg je tegen je kind dat je je heel erg eenzaam voelt als je alleen bent en moeite hebt om uit bed te komen en wat te maken van de dag die voor je ligt?

Of geef je je kind een extra grote knuffel tijdens de wissel, wens je hem/haar veel plezier bij de andere ouder en heb je het daarna in je eentje even heel erg moeilijk?

Wanneer je je kind teveel met jouw gemis belast, is het een logisch gevolg dat het kind zich zorgen gaat maken om jou op het moment dat hij/zij bij de andere ouder is. Jouw kind zal jou mogelijk zien als de ‘zielige’ ouder en wil er graag voor jou zijn. Echter kan dat niet als hij/zij weg is. Soms kan een kind zich zo verantwoordelijk voor jou voelen dat hij/zij niet meer naar de andere ouder wil. Dit kan en mag natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Oftewel, probeer je bewust te zijn van jouw gedrag en, hoe lastig het ook is, denk altijd in het belang van je kind! Jouw kind hoort te genieten bij de andere ouder en moet zich over jou geen zorgen maken!

Soms helpt het om de spullen/het speelgoed van je kind buiten jouw gezichtsveld te leggen. Doe de deur van zijn/haar slaapkamer dicht. Grote kans dat je hierdoor iets minder aan je kind moet denken en het gevoel van missen minder erg is.

Maak plannen

Maak plannen voor de momenten dat je kind niet bij jou is. Ga de klusjes doen waar je nooit aan toe bent gekomen. Kijk naar de series waar je eerder nooit de tijd voor had. Ga sporten, werk in de tuin en plan een (telefonische) afspraak met de mensen die je dierbaar zijn. 

Als je de dagen zonder je kind op een positieve manier kunt invullen zal je kind na thuiskomst een vrolijkere ouder treffen en daar zal hij/zij alleen maar de vruchten van plukken!

Rust uit

De periode van scheiding is vaak heel intensief. Het is een rouwproces. Zowel mentaal als fysiek zal dit een weerslag hebben op je lichaam. Pak je rust op de momenten dat je kind niet bij jou is. Blijf een uurtje langer in bed liggen en probeer te ontspannen. De dagen dat je kind er wel is, zijn waarschijnlijk veel intensiever, omdat je er alleen voor staat. Je kunt het niet meer samen doen en dat kost nu eenmaal energie.

Je kind heeft meer aan een uitgeruste ouder, dan een ouder die nergens energie voor heeft. Gun het jezelf!

Geniet

Voel je alsjeblieft niet schuldig naar je kind toe op het moment dat je het leuk hebt als hij/zij er niet is. Jouw kind wil niets liever dan dat jij gelukkig en blij bent. Je kind gaat dan zonder schuldgevoel en zorgen om jou naar de andere ouder gaan. En dat wil je toch?

Contact met je kind

Maak duidelijke afspraken met de andere ouder over hoe je contact kunt onderhouden met je kind op de dagen dat hij/zij niet bij jou is. Laat dit door jullie mediator vastleggen in het ouderschapsplan. Denk aan een vast belmoment op de dag of een bepaalde dag in de periode dat ze niet bij jou zijn. Vertel je kind dat jullie als ouders hier afspraken over hebben gemaakt, zodat hij/zij zich hier niet schuldig om hoeft te voelen.

Heb tijdens het verblijf bij de andere ouder niet te veel contact met je kind over de gang van zaken binnen het huishouden van je ex. Geen oneindige ‘verhoren’ over of je kind wel goed gegeten heeft, op tijd naar bed is gegaan en de tanden goed gepoetst heeft. Het kan moeilijk zijn om deze controle niet te hebben, maar voor je kind maak je het een stuk makkelijker als je dit niet doet. Het leven in twee huizen is vaak al moeilijk genoeg. Probeer op deze contactmomenten te appen/praten over wat je kind die dag heeft gedaan. Op deze manier blijf je betrokken bij het leven van je kind op de momenten dat hij/zij niet bij jou is.

Conclusie

Het missen van je kind is soms echt niet leuk en kan heel moeilijk zijn. Maar… wanneer je de situatie accepteert zoals die is en je de tijd zonder je kind op een positieve manier kunt invullen, merk je dat het makkelijker wordt. Langzaamaan zul je gaan genieten van deze vrije momenten en de voordelen er meer van gaan zien. Geef het de tijd en je zult zien dat het zo is!

Terug naar boven