fbpx
Ga naar content

Kosten mediator

Wat als je gaat scheiden, beiden geen vechtscheiding wilt, maar niet goed samen tot allemaal oplossingen kunt komen? Dan kan scheiden met de hulp van een mediator uitkomst bieden. Hoe werkt dat precies en heel belangrijk: wat kost scheiden met een mediator?

Wat doet een mediator

Eerst over wat een mediator doet: wanneer jullie een mediator inschakelen, worden alle afspraken voor de scheiding gemaakt onder begeleiding van de mediator. Het hele proces wordt gefaciliteerd door hem of haar. Jullie gaan samen naar de gesprekken. Een mediator beschikt over veel juridische kennis en communicatieve vaardigheden. Hij of zij kan jullie gesprekken bijsturen als dat nodig is of helpt jullie sommige dingen vanuit een andere invalshoek te bekijken, om zo toch tot een oplossing en afspraak te komen. Jullie bepalen zelf wat jullie afspreken en vastleggen. De belangrijkste voorwaarden van scheiden met de hulp van een mediator, is dat je beiden bereid bent mee te werken en dat je open staat voor de wensen en behoeften van de ander. Tijdens de gesprekken moet je altijd open en eerlijk kunnen zijn. Als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn, zal de mediator er altijd op toezien dat hun belangen voorop staan

Voordelen mediation

Er zitten een aantal grote voordelen aan samen scheiden met een mediator: 

  • Hij of zij is altijd neutraal en onpartijdig; 
  • Er is altijd sprake van maatwerk. Jullie maken samen de afspraken en leggen deze vast. De afspraken zijn gericht op jullie persoonlijke situatie. De mediator begeleidt en geeft sturing;
  • Altijd de focus op proces: een mediator zal zich nooit met de inhoud bemoeien, alleen het proces;
  • De gesprekken zijn altijd samen. Jullie voeren de gesprekken met elkaar onder begeleiding van de mediator;
  • Het is conflict oplossend: bij mediation wordt altijd uitgegaan van de kracht van het zelf oplossend vermogen. Bij conflicten helpt de mediator hoe je samen oplossingen kunt vinden;
  • De relatie staat altijd centraal, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Dan is het wel zo prettig als jullie na de scheiding nog goed met elkaar kunnen communiceren.

Nadelen mediation

Uiteraard kent scheiden met een mediator ook nadelen. Het grootste nadeel is misschien wel dat je samen naar de afspraken van de mediator gaat en daar altijd open en eerlijk moet zijn. Bovendien moeten jullie zelf met een oplossing komen als jullie het niet eens worden over een bepaald onderwerp. Hoogstens geeft de mediator enkele tips hoe jullie tot die oplossing kunnen komen. Daarnaast moet je altijd denken aan de wensen en behoeften zijn van je aanstaande ex. Het is geven en nemen, wat niet altijd in jouw eigen voordeel kan zijn. Want als je er niet samen uitkomt, zal je alsnog naar de rechter moeten met je eigen advocaat. En daar zit eigenlijk niemand op te wachten. 

Kosten scheiden met een mediator

De kosten van scheiden met een mediator kunnen verschillen per mediator. Het hangt af hoe vaak jullie ernaar toe moeten om alle afspraken gemaakt te krijgen. Maar normaal gesproken kost een mediator gemiddeld al snel zo’n € 150,- tot € 175,- per uur, waarbij jullie beiden dan de helft van betalen. Veel makkelijk is het kiezen van een mediator via bijvoorbeeld Judex, waarbij je kunt kiezen uit een all-in mediationpakket passend bij jullie persoonlijke situatie. Je betaalt één vast bedrag, waarin alles zit, zonder bijkomende kosten die achteraf nog als een verrassing kunnen komen. Wel zo prettig. 

Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk te scheiden met de hulp van een mediator. De mediator zal jullie begeleiden en advies geven om zo samen tot goede afspraken te komen. De mediator helpt ook bij de hele juridische afwikkeling van de scheiding. Bekijk uit welke pakketten je kunt kiezen.

Terug naar boven