fbpx
Ga naar content

Scheiden en corona: Hoe ging het in 2021?

Sinds 15 maart 2020 gelden er in Nederland een landelijk pakket aan maatregelen om COVID-19 – ook wel Corona – tegen te gaan. Het jaar van 2021 stond in het teken van hoop. Op 6 januari 2021 is Nederland begonnen met vaccineren, in de hoop zo de strijd tegen Corona te winnen. Ondanks dat op dit moment 24,9 miljoen eerste en tweede vaccinaties zijn toegediend, waren er ook in dit jaar extra landelijke maatregelen nodig. 

In 2021 stond ons dagelijks leven nog steeds op zijn kop. Niets was vanzelfsprekend en onze vrijheden werden beperkt. Wat heeft 2021 betekent voor ons dagelijks leven? En hoe zijn we afgelopen jaar omgegaan met relaties en scheidingen? 

LEES OOK: De Nationale Echtscheidingsmonitor 2021

 

Dagelijks leven in 2021 

Sinds het begin van het coronavirus in 2020, worden onze bewegingen en sociale contacten ingeperkt. Dagelijkse routines – zoals naar werk gaan, kinderen naar school brengen en horeca bezoeken in je vrije tijd – zijn sinds 2 jaar drastisch veranderd. Door het zogenoemde ‘thuiswerkadvies’ zaten je partner, jij en eventuele kinderen ineens veel met elkaar thuis. 

De nieuwe norm om thuis te werken, brengt spanningen met zich mee binnen het gezin. Dit wordt geuit in kleine irritaties, maar kan ook voor grote irritaties zorgen binnen je huwelijk. Eerder konden deze emoties worden geuit door van huis weg te gaan. Door het beperken van bewegingen en sociale contacten, is afleiding nauwelijks meer mogelijk. 

 

Cijfers scheiden en corona in 2021 

Het aantal huwelijken en scheidingen, worden jaarlijks bijgehouden door het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS). In 2021 vonden de meeste scheidingen plaats in januari en december. Scheidingen in januari en december komen vaker voor. Ieder jaar weer zie je dat in januari de meeste scheidingen plaatsvinden. In de eerste maand van het nieuwe jaar, vinden er een derde meer scheidingen plaats dan in de overige maanden. De feestmaand december speelt hierin een grote rol. Stellen die willen gaan scheiden, tillen dit vaak over de feestdagen in december heen. De gedachte hierachter is “een nieuw jaar met een nieuwe start”. 

 

Uitstel scheidingen corona in 2021

In 2021 zijn er in totaal bijna 100 duizend huwelijken ontbonden. De huidige coronacrisis zorgt voor een extra financiële druk in gezinnen. Gebleken is dat 1 op de 5 Nederlanders bang is om hun baan te verliezen. De onzekerheid van het behouden van je baan in combinatie met de financiële druk die hiermee gepaard gaat, zorgt ervoor dat stellen scheidingen uitstellen. Daarbij komt de huidige trend van de woningmarkt. De woningmarkt is momenteel ongekend krap. De prijs voor een woning is hoog en daarbij neemt de schaarste en overbieding toe. 

 

Verwachting scheidingen en corona 2022

De verwachting met de huidige corona situatie, is dat het aantal scheidingen laag blijft. Uiteindelijk zal er een stijging te zien zijn in het aantal scheidingen, zodra de corona maatregelen afnemen en de financiële druk voor gezinnen afneemt. Zolang het moeilijk is om aan een nieuwe woning te komen, zullen stellen minder snel besluiten om te gaan scheiden. In 2021 is gebleken dat het aantal online scheidingen is gestegen, mede dankzij de huidige corona situatie. De verwachting is dat deze trend in 2022 zal toenemen. 

Heb je vragen over scheidingen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Samen kijken we naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Terug naar boven