fbpx
Ga naar content

Tot welke leeftijd kinderalimentatie verplicht

In Nederland is het betalen van kinderalimentatie verplicht tot het kind 18 jaar is. Daarna kan het zijn dat er nog het 21e levensjaar van het kind alimentatie betaald wordt. Meer informatie over kinderalimentatie vindt u in een ons blog ‘Kinderalimentatie aanvragen’.

18 jaar

Totdat een kind 18 jaar wordt, is het betalen van kinderalimentatie voor het levensonderhoud van het kind verplicht. De alimentatie wordt betaald aan de verzorgende ouder. Onder de kosten van levensonderhoud verstaan we niet alleen de kosten voor eten, drinken en kleding, maar ook bijvoorbeeld lidmaatschappen van sportclubs en feestjes. 

18 tot 21 jaar

Meestal loopt het betalen van kinderalimentatie door tot het 21e levensjaar van het kind. De meeste kinderen zijn van hun 18e tot hun 21e nog niet in staat zichzelf in hun levensonderhoud te voorzien, omdat de meesten dan nog studeren. Van hun 18e tot 21e levensjaar wordt de alimentatie aan de kinderen betaald en niet meer aan de verzorgende ouder. De hoogte van de alimentatie blijft dan ook meestal gewoon zoals het was. Een rechter kan de alimentatieplicht wel ongedaan maken als het kind zijn of haar studie niet serieus neemt en er met de pet naar gooit of wanneer het kind zich erg misdraagt, dat moreel gezien het niet van een ouder gevraagd kan worden alimentatie te betalen. Echter komt dit in de praktijk nauwelijks voor. 

Stel, dat een kind al wel gaat werken vanaf zijn 18e, dan verdient hij of zij een inkomen en is hij/zij in staat zichzelf te onderhouden. In dat geval hoeft er geen kinderalimentatie meer betaald te worden. 

Kinderalimentatie en co-ouderschap

Wanneer je als ouders gekozen hebt voor co-ouderschap na de scheiding en de kosten 50-50 verdeeld zijn, dan zijn de financiële lasten voor de ouder met het hoogste inkomen veel beter te dragen dan de ouder die minder verdiend. Je zou dan kunnen afspreken dat er toch een bijdrage wordt betaald om geen scheve verhoudingen te krijgen. Zijn de kinderen bij het co-ouderschap net even iets meer bij de ene ouder dan de ander, dan zou je ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een 60-40 verdeling. Je kunt hier samen afspraken over maken. De rechter kijkt altijd mee of het een eerlijke afspraak is.

Hulp nodig bij zaken rondom kinderalimentatie? Onze experts zijn gespecialiseerd in scheiden met kinderen.

Terug naar boven