fbpx
Ga naar content

Villa Pinedo: Aandacht voor kinderen van gescheiden ouders

Zijn er bij jouw scheiding (minderjarige) kinderen betrokken? Stichting Villa Pinedo kan hen en jou in vele opzichten helpen. Onze eigen Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Voor de lockdown was ik bij een bijeenkomst waar een aantal jongeren van Villa Pinedo hun verhaal deden. Ze vertelden over hun eigen ervaringen met de scheiding van hun ouders. Deze verhalen hebben een behoorlijke indruk op mij gemaakt. Elke keer als ik de naam ‘Villa Pinedo’ ergens tegenkom moet ik weer terugdenken aan deze bijeenkomst. Als ik ouders met (minderjarige) kinderen begeleid bij hun scheiding vertel ik ook altijd over het bestaan en de mogelijkheden bij Villa Pinedo.

De verhalen van de jongeren

De jongeren vertelden over de ruzies die hun ouders hadden en hoe het voor hen was om steeds te wisselen van huis. Ze vertelden hoe ze omgingen met de nieuwe liefdes van hun ouders, hun bonuszussen, bonusbroers en andere nieuwe familie. Hoe ze soms worstelden met hun gevoelens op het moment dat hun ouders slecht tegen hen over elkaar praatten.

Gelukkig hoorde ik ook verhalen die positiever waren. Verhalen over hun ouders die opbloeiden na de scheiding en weer zichzelf werden. Ruzies die stopten toen de ouders een eigen woning hadden en de rust die deze, toen nog kinderen, hebben ervaren.

Na het horen van deze verhalen werd mij nog meer duidelijk dat het een hele belangrijke taak is van een mediator om ouders te laten inzien wat een scheiding met hun kinderen kan doen. 

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de kinderen van bepaalde keuzes die ouders maken? Hoe praat je over je ex-partner tegen je kinderen (denk aan de woorden die je kiest en je non-verbale communicatie) en hoe gedraag je je tegenover je ex-partner waar je kinderen bij zijn? Etc. 

Al deze onderwerpen, vind ik,  moeten in iedere mediation met (minderjarige) kinderen aan bod moeten komen.

Wat is Villa Pinedo?

Bij Stichting Villa Pinedo helpen jongeren met gescheiden ouders tieners/kinderen die in hetzelfde schuitje zitten. Hoe mooi is dat! Ze helpen op verschillende manieren.

Op het forum kunnen tieners/kinderen met gescheiden ouders (anoniem) vragen stellen aan jongeren waarvan de ouders ook gescheiden zijn. De jongeren van Villa Pinedo kunnen hierop reageren en zo steun geven. Zij weten immers het allerbeste hoe zij zich voelen, omdat ze het zelf vroeger ook meegemaakt hebben.

Wanneer je tussen de 10-23 jaar oud bent kun je een ‘buddy’ aanvragen. Een buddy is een jongere tussen de 18-25 jaar oud met gescheiden ouders. Je wordt aan deze buddy gekoppeld via een chatprogramma. Deze buddy kan je advies geven en een luisterend oor voor je zijn. Hier zijn  geen kosten aan verbonden.

‘Aan alle gescheiden ouders’

Op de website van Villa Pinedo staan verschillende brieven voor o.a. ouders, nieuwe partners, leraren en familie. De meest bekende is de brief: ‘Aan alle gescheiden ouders‘. In 2012 is deze brief in de Ziggo Dome voorgelezen aan 5000 mensen en dat heeft een enorme indruk achtergelaten. 

Nog een voorbeeld is de ‘Ouderbelofte’. Alle brieven zijn te downloaden.

Conclusie

Ik ben erg blij dat er een stichting zoals Villa Pinedo bestaat. De jongeren verrichten goed werk en kunnen de tieners/kinderen met gescheiden ouders tot enorme steun zijn! Daarnaast geven zij ook voorlichting over hun werk bij Villa Pinedo aan deskundigen/professionals, zodat zij in hun werk kinderen kunnen wijzen op deze manier van hulp!

Terug naar boven