fbpx
Ga naar content

Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning

Heeft u een samenlevingscontract en besloten om uit elkaar te gaan? Dit werkt net even anders dan bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap, maar het beëindigen van een samenlevingscontract kan in vele opzichten vergeleken worden met een echtscheiding. Er zijn veel zaken die u moet regelen, ook als u samen in een koopwoning woont. Wij lichten het verder aan u toe.

Wie is de eigenaar van de koopwoning

Als u samen in een koopwoning woont en een samenlevingscontract ontbindt, dan is de eerste vraag wie de eigenaar van de koopwoning is. Als één van beiden officieel de eigenaar van de woning is, dan kan de ander geen aanspraak maken op het koophuis. De eigenaar van het huis mag in dat geval de ex-partner verzoeken om het huis te verlaten. 

Als u en uw ex-partner beiden de eigenaar van de koopwoning zijn, dan moet u samen bekijken wat de mogelijkheden zijn. De hypotheekverstrekker bepaalt of één van jullie genoeg draagkracht heeft en de ander kan uitkopen. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet u samen het huis verkopen (of de hypotheek op beide namen laten staan.)

Als u eerder in een samenlevingscontract afspraken heeft gemaakt over de woning, dan dient u dit samen na te komen.

Akte van verdeling

Als u beiden de eigenaar van de koopwoning bent en er wordt besloten dat één van de ex-partners in de koopwoning blijft wonen, dan moet er een akte van verdeling worden opgesteld. In deze akte wordt er vastgelegd wie, en tegen welke voorwaarden, in het huis blijft wonen. Het kan daarom slim zijn om de hulp van een expert in te roepen. De akte wordt vervolgens bij de notaris ondertekend en ingeschreven in het Kadaster. 

Ik kom er niet uit met mijn partner

Het kan ook voorkomen dat uw ex-partner niet mee wilt werken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u wel graag de woning gezamenlijk wilt verkopen en uw ex-partner niet. In zo’n geval is het aan te raden om de hulp in te schakelen van een mediator. Het is prettig als er tijdig goede afspraken worden vastgelegd en er een beslissing wordt gemaakt over wat er met de koopwoning gebeurt. 

Onze experts helpen u verder

Wilt u een samenlevingscontract ontbinden en heeft u een koopwoning? De experts van Judex kunnen u verder helpen om de juiste stappen te zetten. Plan een gratis belgesprek in.

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven