fbpx
Ga naar content

Waarom een akte van verdeling bij een scheiding?

U heeft besloten om te gaan scheiden, in deze moeilijke periode is het uiteraard prettig als u samen alles goed kunt afwikkelen. Zo dienen er ook een aantal zaken geregeld te worden indien u samen een koopwoning bezit. Het kan zijn dat er een akte van verdeling moet worden opgesteld. Hoe dat in zijn werk gaat? Wij leggen het aan u uit.

Wat is een akte van verdeling

Wanneer u voor scheiden kiest en u samen een koopwoning bezit, dan verlaat vaak een van beide partners de woning of er kan besloten worden om de woning te verkopen. Om te voorkomen dat de woning op naam van beide ex-partners blijft staan, kan een akte van verdeling worden opgesteld.

In een akte van verdeling wordt alles omtrent een gezamenlijke woning en/of hypotheek geregeld en vastgelegd. De akte van verdeling bestaat uit afspraken over de gezamenlijke woning en eventuele andere gezamenlijke bezittingen. In deze akte legt u vast wie de toekomstige eigenaar van de woning wordt, wie de schuld van de hypotheek op zich kan nemen en legt u afspraken vast omtrent de waarde van de woning.

Is een akte van verdeling noodzakelijk?

Een akte van verdeling is noodzakelijk als u en uw ex-partner de woning samen hebben gekocht en u getrouwd was in gemeenschap van goederen of wanneer de woning via huwelijkse voorwaarden geregistreerd staat als gemeenschappelijk bezit. Een akte van verdeling is in dit geval verplicht en een notaris dient de akte in te schrijven bij het Kadaster waardoor de woning op de naam van de partner komt te staan die de woning behoudt.

Let wel, het is niet altijd noodzakelijk dat er een akte van verdeling wordt opgesteld. Als bijvoorbeeld beide partners eigenaar van de woning blijven en de woning gezamenlijk verkocht wordt, dan kunnen ze de opbrengst onderling verdelen.

Staat de woning al op naam van één van de partners? In dit geval blijft de woning eigendom van degene die het huis bezit en is er geen akte van verdeling nodig.

Voorwaarden akte van verdeling opstellen

Het is verstandig om op korte termijn gezamenlijk een akte van verdeling op te stellen. Beide partners blijven namelijk verantwoordelijk voor de hypotheek die op de woning rust zolang er geen akte van verdeling is opgesteld. 

Er zijn een aantal voorwaarden voor het opstellen van de akte. Zo moet u in het bezit zijn van een vonnis betreft de scheiding. Indien u niet getrouwd bent maar de woning wel uw gezamenlijke bezit is, dient er een convenant opgesteld te zijn.

Ga aan de slag

Het is natuurlijk belangrijk om de wensen van beide partijen goed te bekijken en na te gaan of de afspraken reëel zijn die u in de akte van verdeling wilt vastleggen. Het kan daarom slim zijn om de akte van verdeling samen met onze mediation experts op te stellen. Deze akte wordt vervolgens bij de notaris ondertekend en ingeschreven in het Kadaster. Wilt u in het gehele proces ontzorgt worden? Bekijk dan onze pakketten Scheiden & Wonen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven