Ga naar content

Gemeente aansprakelijk voor struikelen over putdeksel

De Rechtbank te Amsterdam heeft onlangs een uitspraak gedaan over een zaak waarin een voetganger was gestruikeld en gevallen over een putdeksel, waarna de voetganger letsel had opgelopen.

Uit onderzoek was gebleken dat het putdeksel ruim drie centimeter boven de trottoirtegels uitstak. De onfortuinlijke voetganger stelde zich op het standpunt dat dit een gevaarlijke situatie was en dat de gemeente daar iets aan had moeten doen. Omdat dit niet was gebeurd, was de gemeente aansprakelijk, zo vond de voetganger.

Eigen schuld?

De gemeente voerde verweer in de procedure. De gemeente erkende het hoogteverschil van enkele centimeters tussen het putdeksel en het trottoir, maar volgens de gemeente kon de situatie niet ‘gevaarlijk’ worden genoemd. Dergelijke hoogteverschillen komen nu eenmaal voor. Verder stelde de gemeente dat er sprake was van ‘eigen schuld’ van de voetganger, volgens de gemeente had de voetganger simpelweg beter op moeten letten.

Deskundige

De rechter stelde de voetganger in het gelijk en oordeelde dat de gemeente aansprakelijk was voor de (letsel)schade van de voetganger. Daarbij verwees de rechter naar een handboek van een deskundige organisatie op het gebied van weginrichting. Volgens dat handboek kan een oneffenheid van drie centimeter of meer worden beschouwd als ‘ernstig’. Dit had, volgens de rechter, voor de gemeente aanleiding moeten zijn om in te grijpen en de situatie veiliger te maken. De rechtbank oordeelde verder dat er geen sprake was van eigen schuld van de voetganger. Volgens de rechter had de voetganger met de oneffenheid geen rekening hoeven te houden, bovendien was de oneffenheid onvoldoende zichtbaar.

Conclusie

Als het wegdek of de weginrichting, alle omstandigheden in aanmerking genomen, onvoldoende veilig is, is de gemeente (of andere wegbeheerder) aansprakelijk als iemand door die onveilige situatie schade oploopt. Dat kan, zoals in deze zaak, het geval zijn als iemand struikelt over een oneffenheid in het wegdek. Overigens hangt het sterk af van de omstandigheden van het geval; niet iedere oneffenheid in het wegdek leidt tot aansprakelijkheid.

Bart Nuijens is als letselschade-advocaat verbonden aan Abeln Advocaten. Uw reactie is welkom op bn@abeln.nl

Terug naar boven