fbpx
Ga naar content

Het schaderegelingsproces: Veelgestelde vragen

Een medisch adviseur is een medisch deskundige die advocaten en juristen in het schaderegelingsproces adviseert over medische aspecten van de zaak, zoals de vragen over de aard en oorzaak van een bepaald letsel en het vervolg van het medisch traject.

Met een vaststellingsovereenkomst wordt een letselzaak in onderling overleg beëindigd. Beide partijen leggen die beëindiging schriftelijk vast.

In het document is in de meeste gevallen opgenomen dat beide partijen niet meer op de zaak terug komen, ook al zouden er ontwikkelingen zijn die dat wenselijk maken. Er wordt dan een regeling getroffen tegen finale kwijting waarde de goede en kwade kansen van de toekomst voor lief genomen worden.

Met finale kwijting wordt de wederzijdse afspraak bedoeld om niet meer op de zaak terug te komen. U zet als het ware samen met de tegenpartij een dikke streep onder de zaak.

Als partijen elkaar aan het slot van een schaderegeling over en weer ‘finale kwijting' verlenen dan wordt dat opgenomen in een vaststellingsovereenkomst. Alleen als er sprake is van bedrog of in andere zeer uitzonderlijke omstandigheden kunt u nog op de zaak terugkomen.

Het moment van kwijting valt vaak samen met betaling van de definitieve schade-uitkering door de aansprakelijke partij. U moet op dat moment dus goed bedenken of de tijd wel rijp is voor een definitieve regeling van uw schade.

Schaderegelen duurt in het algemeen langer dan men denkt en dan als wenselijk wordt ervaren. Gemiddeld duurt een letselschadezaak twee jaar. Dit heeft met name te maken met het feit dat er sprake moet zijn van een medische eindsituatie voordat de letselschadezaak definitief kan worden geregeld.

Logischerwijs neemt een eenvoudige zaak minder tijd dan een complexe. Het verschil tussen eenvoudig en complex kan talloze redenen hebben, waarvan de belangrijkste de aard en ernst van het letsel is.

Voldoende duidelijkheid over het herstel en daarmee over de mate van genezing van het slachtoffer, is dus een basisvoorwaarde om tot een eindregeling van een letselschade te komen. Andere tijdrovende factoren zijn het ondergaan van medische keuringen, arbeidsdeskundige keuringen en - niet in de laatste plaats - gerechtelijke procedures.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken
Terug naar boven