Schadevergoeding: Veelgestelde vragen
Dat is de optelsom van alle schadeposten. Onderaan staat uw totale schade. Schadeposten waarvan de omvang nog niet bekend is, worden aangeduid met de woorden ‘pro memorie' (of: p.m.).
Dat is in feite de schade die volgt uit het feit dat het ongeval uw mogelijkheden om inkomen uit arbeid te verwerven kan hebben aangetast. Het gaat daarbij met name om uw mogelijkheden in de toekomst, dus om de carrière die u zich zonder ongeval had voorgesteld.
U kunt bij letselschade smartengeld claimen als sprake is van pijn of letsel of van ernstige vormen van psychisch lijden.
De hoogte van het smartengeld is vooral afhankelijk van de aard en de ernst van het letsel. De wet heeft hiervoor geen vaste bedragen voorgeschreven.
Het is aan de rechter overgelaten wat in welk geval een passende vergoeding is. De in Nederland toegekende bedragen zijn relatief laag.
Meestal wel, als de aansprakelijkheid van de tegenpartij is vastgesteld en ook duidelijk is dat de schade het gevolg is van het ongeval. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als er sprake is van enige mate van ‘eigen schuld' zal niet alle schade worden vergoed.
Vaak komen de kosten van uw advocaat voor rekening van de tegenpartij. Vraag uw advocaat tijdens het eerste gesprek hoe dat zit en laat de afspraak over de betaling schriftelijk vastleggen.
Ja. Als werkgever kunt u het nettoloon dat u aan uw werknemer betaalt tijdens zijn arbeidsongeschiktheid, verhalen op de aansprakelijke partij.
Ook de kosten die u maakt in verband met de re-integratie van de werknemer kunt u op de aansprakelijke partij verhalen.
Dat zijn de kosten die u moet maken voor inschakeling van een advocaat of belangenbehartiger in de fase dat met de aansprakelijke partij of diens verzekeraar onderhandeld wordt over de schadevergoeding.
Als de aansprakelijkheid door de tegenpartij wordt erkend en vast staat dat de schade veroorzaakt is door het ongeval, krijgt u deze kosten ook vergoed.