Ga naar content

Is school aansprakelijk voor ongeval op schoolplein?

Als een leerling uit groep 5 ernstig letsel oploopt door een ongelukkige val op een puntig hek, stellen de ouders van de leerling de gemeente aansprakelijk. Terecht?

Op een schoolplein van een basisschool spelen een groep van 18 leerlingen uit groep 5. De leerlingen van 8 en 9 jaar oud staan onder toezicht van 1 leraar. Een groepje jongens is aan het voetballen en schiet de bal per ongeluk over een puntig hek heen dat om het schoolplein heen staat. De bal komt uiteindelijk terecht op een naastgelegen dak. Een van de jongens klimt over het hek en komt vervolgens met zijn mond op een van de puntige spijlen van het hek ten val.

Bouwkundig gevaarlijke situatie

De ouders stellen de gemeente als het bevoegd gezag van de school aansprakelijk. Er volgt een gerechtelijke procedure. In deze procedure voeren de ouders aan dat er sprake was van een bouwkundig gevaarlijke situatie en dat er sprake is geweest van onvoldoende toezicht.
Het eerste argument gaat volgens de rechtbank niet op. Er is geen sprake van een bouwkundig gevaarlijke situatie. Er zijn geen speciale regels op grond waarvan de school verplicht was om een hek zonder punten te plaatsen.

Bijzondere zorgplicht van leraar

Ook het tweede argument vindt in de ogen van de rechter geen genade. Weliswaar rust op een leerkracht een bijzondere zorgplicht met betrekking tot de kinderen die onder zijn toezicht staan, maar 1 leerkracht op 18 leerlingen is volgens de rechtbank niet ongebruikelijk en evenmin onverantwoord.

Bovendien stelt de rechtbank vast dat de school de leerlingen had verboden om zonder toezicht en het gebruik van een ladder op het dak te klimmen. Om deze redenen wijst de rechtbank de vordering tot schadevergoeding af. De gemeente en de school zijn dus niet aansprakelijk voor het ongeval.

Dit bericht is geplaatst door de redactie van Judex.nl. Uw reactie is welkom op info@judex.nl

Terug naar boven