Ga naar content

Manege aansprakelijk voor val na testrit op paard

Een vrijwilligster van een manege liep ernstig letsel op toen zij tijdens een testrit op een nieuw paard ten val kwam. Volgens de rechtbank in Haarlem is de manege aansprakelijk en moet alle schade van de vrijwilligster vergoed worden.

De vrijwilligster was twintig jaar en een ervaren en kundige amazone. Volgens de manege was dit nu juist een omstandigheid waardoor de vrijwilligster zich bewust van en opgewassen tegen de risico’s zou moeten zijn.

Manege had betere voorzorgsmaatregelen moeten nemen

Maar volgens de rechtbank was de berijdster door haar jonge leeftijd toch minder goed in staat om de risico’s en verstrekkende gevolgen van een ongeval te overzien. Bovendien had de manege volgens de rechtbank onvoldoende maatregelen genomen om de risico’s van een ongeval te voorkomen.

De rechtbank nam het de manege kwalijk dat het nieuwe paard kort na aankomst aan een testrit was onderworpen en niet of onvoldoende de gelegenheid had gekregen om aan de nieuwe omgeving te wennen. Ook stelde de rechtbank vraagtekens bij het feit dat de testrit in de zogenaamde buitenbak en niet in de binnenbak had plaatsgevonden. In de binnenbak zou het paard minder aan invloeden van buitenaf zijn blootgesteld.

De conclusie van de rechtbank aan de hand van bovenstaande omstandigheden was dan ook helder: de manege is aansprakelijk voor alle door de vrijwilligster geleden schade.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom opĀ info@judex.nl

Terug naar boven