Ga naar content

Notaris aansprakelijk voor val van keldertrap

Een oudere dame komt bij een bezoek aan een notariskantoor ten val als zij, op zoek naar de toilet, een deur opent waarachter zich een kelder bevindt. De vraag is in hoeverre de notaris voor het letsel van de dame in kwestie aansprakelijk is.

De vrouw valt enkele meters naar beneden en raakt bewusteloos. Zij moet kort daarna door ambulancepersoneel naar boven worden getakeld. Er is sprake van behoorlijk letsel.

Volgens de vrouw is de notaris aansprakelijk voor de door haar geleden schade. Het licht in de kelder brandde niet en de kelderdeur was niet op slot. De deur van de toilet was identiek aan de deur van de kelder met dien verstande dat op de toiletdeur een kleine neutraal gekleurde sticker was aangebracht met het woord ‘toiletten’.

Toen de vrouw aan het einde van de bespreking met de notaris aangaf dat zij naar het toilet moest heeft de notaris aangegeven dat zij door de deur naar het halletje moest, zonder daarbij aan te geven welke deur zij wel of niet moest gebruiken.

Rechtbank: notaris moet 60% van schade vergoeden

Volgens de rechtbank is de notaris weliswaar aansprakelijk voor de schade, maar is er sprake van 40% eigen schuld. Volgens de rechtbank had de vrouw beter moeten uitkijken welke deur zij gebruikte en niet zomaar een donkere ruimte in moeten stappen waarvan zij niet wist wat daarachter was.

De vrouw gaat in hoger beroep en vindt het gerechtshof in Den Bosch aan haar zijde. Volgens het gerechtshof komen er in de notarispraktijk dagelijks veel bezoekers die het pand nooit eerder hebben bezocht. Wanneer zich in een dergelijk pand een deur bevindt die gemakkelijk bereikbaar is, die niet op slot is en waarachter zich direct een steile trap bevindt die naar de niet-verlichte kelder van enkele meter lager leidt, levert dat voor bezoekers die onvoldoende oplettend en voorzichtig zijn een potentieel gevaar op.

Gerechtshof: notaris moet alle schade vergoeden

Volgens het gerechtshof is de rechtbank terecht tot de conclusie gekomen dat het gedrag van de vrouw voor 40% tot de schade heeft bijgedragen. Maar, zo oordeelt het gerechtshof, het zou niet redelijk zijn om de notaris vervolgens ook maar voor slechts 60% de schade te laten vergoeden.

Met name omdat de door de notaris gemaakte fout – een potentieel gevaarlijke situatie in stand laten terwijl zeer eenvoudige voorzorgsmaatregelen mogelijk waren – veel zwaarder weegt dan de fout van de vrouw – namelijk zonder goed te kijken een deur open trekken en in het donker naar binnen stappen, moet de notaris alle schade vergoeden.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom op info@judex.nl 

Terug naar boven