Ga naar content

Val van onveilige ladder

Arie vraagt een vriend om hem te helpen bij het opknappen van zijn woning. De vriend, Pieter, valt tijdens het klussen van een onveilige ladder en raakt volledig arbeidsongeschikt. Pieter stelt Arie aansprakelijk voor zijn schade.

De vrienden waren onder meer bezig met het sauzen van het plafond toen het ongeval zich voordeed. Pieter maakte gebruik van een ladder die hem door Arie ter beschikking gesteld was. De ladder heeft slechts onder één van de poten een veiligheidsrubber. Om de andere poot zit een stuk doek gewikkeld.

De ladder staat op een gladde vloer en als Pieter op de ladder staat glijdt deze onder hem vandaag. Pieter komt lelijk ten val en loopt letsel op. Pieter vindt dat zijn vriend Arie voor deze schade aansprakelijk is. Hij had maar moeten zorgen voor een veilige trap.

De rechter is het met Pieter eens. Volgens de rechter heeft Arie zich namelijk onzorgvuldig gedragen door Pieter met een ladder te laten werken waarvan Arie wist dat deze onveilig was. Arie had zich moeten realiseren dat er een behoorlijk grote kans was dat daarmee een ongeluk zou kunnen gebeuren. Daardoor heeft Arie onrechtmatig gehandeld.

Maar ook Pieter gaat volgens de rechter niet helemaal vrijuit. Ook hij had een eigen verantwoordelijkheid. Zo had Pieter de ladder eerste moeten controleren, met name voor wat betreft het doek aan de ene poot. Doordat Pieter dit nagelaten heeft, komt 30% van de schade voor zijn eigen rekening. Arie is dus aansprakelijk voor de overige 70% van de schade.

Heeft u een vraag over een letselschade zaak? Petra klein Gunnewiek is als advocaat gespecialiseerd in letselschade en zij is werkzaam bij Abeln Advocaten in Amsterdam. Uw reactie is welkom via pkg@abeln.nl.

Terug naar boven