fbpx
Ga naar content

Vijf zaken die u moet weten over verkeersongevallen

Als u betrokken raakt bij een verkeersongeval is het belangrijk om een aantal juridisch aspecten niet uit het oog te verliezen. Judex.nl heeft een aantal belangrijke zaken voor u op een rij gezet.

1. Verzamel bewijs

Als u door een verkeersongeval letsel of andersoortige schade hebt opgelopen, wilt u mogelijk weten of u deze schade op iemand anders kunt verhalen. Om vast te kunnen stellen of u recht heeft op een schadevergoeding moet u bewijs verzamelen. Maak bijvoorbeeld foto’s van de plek van het ongeval en noteer namen, adressen en telefoonnummers van eventuele getuigen.

2. Wie eist, bewijst

Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat degene die schade claimt zal moeten bewijzen dat de andere partij een fout gemaakt heeft en om die reden uw schade moet vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die in aanmerking wil komen voor een schadevergoeding.

3. Voetgangers en fietsers hebben een bewijsvoordeel

Op de hoofdregel ‘wie eist, bewijst’ bestaan een aantal uitzonderingen. Bij een ongeval waarbij een voetganger of fietser wordt aangereden door een motorvoertuig wordt de bewijslast omgedraaid.
Dat wil zeggen dat de bestuurder van de auto, motor of bromfiets de schade van de voetganger of fietser moet vergoeden, tenzij de bestuurder van het motorvoertuig bewijst dat hij er alles aan gedaan heeft om het ongeval te voorkomen. In de praktijk lukt dit zelden.

4. Bewijslast kan ook omgedraaid worden als er alcohol in het spel is

Als er sprake is van een verkeersongeval waarbij een van de bestuurders te veel alcohol gedronken heeft, kan de rechter ertoe besluiten om de bewijslast om te draaien. Dit betekent dat de bestuurder die onder invloed van alcohol was moet bewijzen dat het ongeval ook gebeurd zou zijn als hij niet teveel gedronken had.

5. Een passagier van een motorvoertuig krijgt zijn schade bijna altijd vergoed

Voor passagiers van een motorvoertuig die betrokken zijn bij een verkeersongeval geldt een bijzonder regeling. Op basis van deze regeling is de verzekeringsmaatschappij van de auto, motor of bromfiets waarin of waarop u zat, verplicht om uw schade te vergoeden.

Heeft u een vraag over een letselschadezaak? Petra klein Gunnewiek is als advocaat gespecialiseerd in letselschade en zij is werkzaam bij Abeln Advocaten in Amsterdam. Uw reactie is welkom via pkg@abeln.nl

Terug naar boven