Ga naar content

Werkgever aansprakelijk voor val werknemer op terrein voor kantoor

Een werkgever is verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Omdat deze wettelijke verplichting door rechters ruim wordt uitgelegd, is een werkgever vrijwel altijd aansprakelijk voor een bedrijfsongeval.

Maar kun je als werkgever ook aansprakelijk zijn als een werknemer ten val komt op het pad naar de werkplek toe, ook als dit pad in eigendom niet aan de werkgever behoort? Ja, aldus het gerechtshof in Den Haag in een uitspraak van enkele maanden geleden.

Het ging om een uitzendkracht die door Manpower was gedetacheerd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en na afloop van een werkdag buiten ten val kwam vlak voor de hoofdingang. De facilitaire dienst van het CBS was verantwoordelijk voor de zorg over het onderhoud van dit stukje terrein ook al was het CBS geen eigenaar.

Het CBS voerde aan dat dit voorterrein geen werkplek of arbeidsplaats is, het ongeval na werktijd heeft plaatsgevonden en dat de werkneemster bekend was met de situatie ter plaatse. Kortom, het CBS wees elke aansprakelijkheid van de hand.

Het gerechtshof komt tot de conclusie dat het voorterrein wel binnen de definitie van “arbeidsplaats” valt omdat de medewerkers van het CBS via dit voorterrein het gebouw binnenkomen en weer verlaten. Omdat de facilitaire dienst van het CBS belast was met de zorg over het onderhoud van dit terrein en omdat bekend was dat zich op het pad regelmatig losse kiezelstenen bevonden, had het CBS hiervoor op zijn minst moeten waarschuwen.

Dit artikel is geschreven door de redactie van Judex.nl. Uw vragen of reactie zijn welkom op info@judex.nl

Terug naar boven