Ga naar content

Werkgever niet aansprakelijk voor alledaags bedrijfsongeval

Vaak wordt gedacht dat een werkgever altijd aansprakelijk is voor schade die een werknemer oploopt tijdens werktijd, ongeacht de vraag of de werkgever in kwestie iets te verwijten valt. Dat deze stelling niet (meer) opgaat blijkt wel uit een recente uitspraak van de Hoge Raad.

Noodlottige tankbeurt

Het ging in deze kwestie om een chauffeur die met een bestelwagen voor zijn werkgever in Frankrijk een aantal goederen moest afleveren. Onderweg tankt de chauffeur bij een onbemand tankstation en wordt hij door het noodlot getroffen.

Door het sterk vervuilde tankstation blijft er olie onder zijn schoenen plakken. Kort na het tanken wil de chauffeur uitstappen en glijdt hij uit op de treeplank van zijn bestelauto. Hij komt lelijk ten val, breekt zijn linkerpols en raakt volledig arbeidsongeschikt.

De chauffeur spreekt daarop zijn werkgever aan voor de door hem geleden schade. Volgens de chauffeur was hij min of meer verplicht om bij dit onbemande tankstation te tanken vanwege de kosten die de werkgever zich wilde besparen. De werkgever was daarbij op de hoogte van de vervuilde situatie op het tankstation en had, zo betoogde de advocaat van de chauffeur, nagelaten om maatregelen te nemen.

Maar de chauffeur wordt door maar liefst drie opeenvolgende rechters in het ongelijk gesteld. Volgens de Hoge Raad had de ervaren chauffeur er redelijkerwijs van op de hoogte moeten zijn dat er ongelukken kunnen gebeuren ten gevolge van het knoeien met diesel bij het aftanken van vrachtauto’s. Bovendien vindt de Hoge Raad dat de aanwezigheid van diesel op de vloer van een tankstation een feit is van algemene bekendheid.

Kortom, het ongeval is door de onoplettendheid van de chauffeur zelf veroorzaakt. Het gaat hier volgens de rechters om zulke alledaagse risico’s dat een werkgever in deze situatie niet aansprakelijk is voor eventuele schade. Toch zal steeds per bedrijfsongeval beoordeeld moeten worden of er nu sprake is van een alledaags risico.

Dit bericht is geplaatst door de redactie van Judex.nl. Uw reactie is welkom op info@judex.nl

Terug naar boven