fbpx
Ga naar content

Eenzijdige ongevallen

Men spreekt van een eenzijdig ongeval als er slechts sprake is van één verkeersdeelnemer. Denkt u bijvoorbeeld aan situaties waarbij u:

  • tegen een bord, vangrail of paaltje aanrijdt
  • ‘uit de bocht vliegt’
  • in een slip terechtkomt

In die gevallen kunt u uw schade vaak niet op iemand anders verhalen. Toch zijn er wel situaties mogelijk waarbij u de wegbeheerder aansprakelijk kunt stellen. Als de weg onvoldoende veilig is, kan de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor (het onderhoud van) die weg daarvoor aansprakelijk worden gesteld. In principe is dat de gemeente waar de weg ligt.

In sommige situaties kan dat een provincie of een waterschap zijn. Soms vergt het enig uitzoekwerk, maar voor ieder stuk openbare weg valt uiteindelijk een verantwoordelijke instantie aan te wijzen.

Als er een andere persoon of instantie is die een gevaarlijke situatie heeft laten ontstaan, kan deze persoon of instantie ook aansprakelijk gesteld worden.

Het is in het algemeen moeilijk te zeggen wanneer de weg voldoende veilig is. Aan een autosnelweg mogen hogere eisen worden gesteld dan aan een straat in een woonwijk. En aan een straat in de woonwijk mogen weer hogere eisen gesteld worden dan aan een B-weggetje.

Zie verder over dit onderwerp: de aansprakelijkheid van de wegbeheerder

Ook interessant voor u:

Terug naar boven