fbpx
Ga naar content

Wat doet een mediator

Van 31 oktober tot en met 4 november vindt alweer de zesde editie van de Week van de Mediation plaats. Initiatiefnemer en organisator van deze week is de Nederlandse Mediatorsvereniging (NMv), de beroepsvereniging voor mediators met ruim 1.600 aangesloten leden. Tijdens deze week worden door mediators verschillende activiteiten door het hele land georganiseerd, en vindt u via verschillende mediakanalen meer informatie over conflictbemiddeling. 

Scheiden en mediation

Als u gaat scheiden, kan het zijn dat u over bepaalde zaken een discussie of conflict met elkaar hebt. Wilt u dit op een goede, vriendelijke manier oplossen, kan scheiden met behulp van een mediator ideaal zijn. Zeker wanneer er (jonge) kinderen bij een scheiding betrokken zijn, is op een zo goed mogelijke manier uit elkaar gaan voor de meeste ouders erg belangrijk. Want ook na de scheiding zult u met elkaar overweg moeten kunnen, omwille van de kinderen.

Wat doet een mediator bij een scheiding

Eigenlijk is het heel simpel: alle afspraken die worden gemaakt betreffende de scheiding leggen jullie samen vast, onder begeleiding van de mediator. Het gehele scheidingsproces wordt door de mediator gefaciliteerd en tijdens de gesprekken bespreekt u samen alles waarover een afspraak gemaakt moet worden. Met de inhoud zal een mediator zich nooit bemoeien. Daar gaat u zelf over. Een mediator beschikt wel over veel juridische kennis en communicatieve vaardigheden (met name aangaande conflictoplossing) en stuurt bij indien nodig. Onderwerpen waar jullie discussie of conflict over hebben kunnen worden opgelost met de hulp van de mediator die tips of adviezen geeft of helpt zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor mediation

Eigenlijk zijn er drie belangrijke voorwaarden waar u aan dient te voldoen, als u wilt scheiden met de hulp van een mediator:
– U bent beiden bereid volledig mee te werken;

– U staat open voor de wensen en behoeften van uw aanstaande ex-partner;

– Het welzijn van de kinderen staat voorop.

Wat zijn de voordelen van scheiden met mediation

Bij een scheiding stelt een mediator zich altijd neutraal en onpartijdig op. Hij of zij focust zich op het proces, dat dat goed verloopt, maar kijkt niet naar de inhoud. Dat is aan jullie. En de mediator zal bijsturing geven als dat nodig is. Een ander groot voordeel is, dat het altijd maatwerk is. Gericht op uw persoonlijke situatie. Bij mediation wordt altijd uitgegaan van de kracht van het zelf oplossend vermogen. Bij conflicten of problemen helpt de mediator hoe u samen oplossingen kunt vinden, zonder ze zelf aan te dragen. Qua kosten is het ook prettig. Jullie delen de kosten samen.

Wat zijn de nadelen van scheiden met een mediator

Een nadeel van scheiden met een mediator kan zijn, is dat u wel voortdurend met uw aanstaande ex-partner in gesprek moet. U gaat immers gezamenlijk naar alle afspraken. Daarnaast moet u altijd rekening houden met de wensen en behoeften van uw aanstaande ex. Belangrijk is om altijd in het achterhoofd te houden dat een mediator niet met een oplossing komt, mocht u ergens samen niet uitkomen.

 

U gaat scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kunt u bij Judex kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Zo kunt u kiezen uit 

een echtscheidingsadvocaat, maar ook kiezen uit scheiden zonder advocaat online echtscheiding of mediator. Judex begeleidt jullie gedurende het gehele traject, welke vorm van scheiden u ook kiest. Dat is wel zo fijn en vertrouwd. 

Terug naar boven