fbpx
Ga naar content

Wat kost een echtscheidingsadvocaat?

Wanneer u gaat scheiden, moet er een heleboel juridisch geregeld worden bij de rechtbank. Dit brengt kosten met zich mee. U heeft in ieder geval een advocaat nodig voor het indienen van een scheidingsaanvraag. Echter, via online scheiden kunt u zoveel mogelijk zelf regelen, of maak afspraken met de hulp van een mediator. Dit is een veel goedkopere optie dan een advocaat.

Meer informatie over mediation

Ontdek mediation

Uurtarief

Een advocaat rekent een uurtarief voor zijn of haar diensten. De hoogte van dat uurtarief kan variëren. Meestal bedraagt het uurtarief circa € 200,- per uur. Door uw advocaat wordt u altijd vooraf geïnformeerd over de kosten. Het belangrijkste uitgangspunt is dat het tarief dat uw advocaat rekent in verhouding staat tot de kwaliteit van de diensten die hij of zij levert. Als u geen hele ingewikkelde scheiding heeft met weinig lastige of gecompliceerde zaken, dan hoeft het uurtarief ook niet zeer hoog te zijn. Belangrijk is dat uw zaak en uw wensen ten aanzien van de scheiding centraal staan. U dient er overigens rekening mee te houden dat daar soms nog kantoorkosten bij komen van 6%. Het btw-tarief is 21%.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

U komt mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Bijvoorbeeld omdat u te weinig inkomen heeft om een advocaat te kunnen betalen. U dient echter wel aan een aantal voorwaarden te doen. Eén daarvan is zoals eerdergenoemd uw inkomen, maar bijvoorbeeld ook het vermogen dat u heeft. U kunt niet zelf gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen. Dan kan alleen een advocaat doen. Dat doet hij of zij bij de Raad voor de Rechtspraak. Er zal altijd een bijdrage worden berekend. De hoogte hiervan hangt ook af van uw inkomen en vermogen.

Met een mediator

Kunt u nog enigszins communiceren met uw aanstaande ex-partner? Dan kunt u wellicht samen een mediator inschakelen. Dat scheelt u beiden een heleboel kosten. De voorwaarde is dus wel dat u samen in overleg met elkaar goede besluiten kunt nemen over alles wat u nu moet regelen.

Zonder advocaat

Helemaal scheiden zonder advocaat kan nog niet in Nederland. Het moet altijd een advocaat zijn die het verzoek indient bij de rechtbank. Een online scheiding komt het meest in de buurt van scheiden zonder advocaat. Een online scheiding regelt u namelijk helemaal zelf. U krijgt van ons de juiste documenten toegezonden die u samen met uw partner in moet vullen. Samen maakt u alle afspraken die nodig zijn en stelt u een ouderschapsplan op als u minderjarige kinderen heeft. De ingevulde documenten retourneert u naar een van onze juridisch specialisten en bij akkoord zal hij of zij voor u het echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank.

De experts via Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Bekijk via deze link de diensten rondom Scheiden.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven