fbpx
Ga naar content

Belastingdienst en scheiden

Als u gaat scheiden, verandert naast uw gezinssituatie ook uw financiële situatie. Wat betekent dit voor uw belastingzaken? Hoe zit het met de toeslagen? Onze mediators kunnen u in alle scheidingssituaties hiermee helpen. Dit doen zij via mediation.

Meer informatie over mediation

Ontdek mediation

Aangifte doen

Zodra u niet meer op hetzelfde adres bent ingeschreven en de scheiding is ingediend, bent u geen fiscaal partners meer van elkaar. In het jaar van de scheiding kunt u er nog voor kiezen om samen aangifte te doen, omdat dit voordelig kan zijn doordat u de inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. Echter kan samen aangifte doen het jaar erop niet meer. Als u niet meer samen aangifte wilt doen, dan kunt u allebei voor uzelf aangifte doen. Ook over de periode dat u nog wel fiscaal partners was. U geeft dan enkel uw eigen inkomsten en aftrekposten op. Inkomsten en aftrekposten van u en uw ex-partner mag u dan niet meer verdelen. Bij uw gezamenlijke woning geeft u dan bijvoorbeeld op dat u 50 % eigenaar bent.

Hypotheekrenteaftrek

Als u een koophuis heeft, betaalt u maandelijks hypotheekrente. Via de Belastingdienst kunt u hiervan een deel terugkrijgen. Na de scheiding kunt u de aftrekposten niet meer voordelig onder elkaar verdelen, ook de hypotheekrenteaftrek niet. In het jaar van de scheiding kunt u zoals eerder genoemd nog samen aangifte doen. Dat jaar dient u ook samen te kiezen wie de hypotheekrente aftrekt. Na de scheiding gaat u apart aangifte doen. Wie de hypotheekrente aftrekt, is afhankelijk van wie er in het huis blijft wonen, wie de hypotheekrente betaalt en hoe u samen de eigendom van het huis heeft verdeeld. Maar stel dat u ex-partner uit het huis vertrekt, mag u voor het deel dat het huis van u is, de hypotheekrente aftrekken. U moet wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

– U heeft het huis in de verkoop staan;
– U zorgt ervoor dat het huis leeg staat;
– U had dit huis in de afgelopen jaren als hoofdwoning

Gedurende maximaal drie jaar na het jaar waarin de eerste van u beiden is vertrokken, mag u de hypotheekrente aftrekken.

Toeslagen

Ontving u gezamenlijk bepaalde toeslagen? Dan zult u na de scheiding hier wijzigingen in krijgen, want na de scheiding bent u geen toeslagpartner meer.
Zo zal er meestal verandering optreden voor de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvang toeslag en kind gebonden budget. Bij co-ouderschap zijn er weer bijzondere regels wat de toeslagen betreft. Op de site van de Belastingdienst leest u er alles over.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Wanneer u werkt en de zorg heeft over de kinderen, is de kans groot dat u recht heeft op inkomensafhankelijke combinatie korting. Alle voorwaarden kunt u nalezen op de website van de Belastingdienst.

Wijzigen voorlopige aanslag

Door de scheiding krijgt u na een voorlopige aanslag waarschijnlijk te veel of juist te weinig terug. Wijzig daarom uw voorlopige aanslag zodra duidelijk is hoe uw financiële situatie zal veranderen. Dan voorkomt u dat u achteraf moet bijbetalen of te veel geld terugkrijgt. Zodra u uw voorlopige aanslag wijzigt, krijgt u binnen zes tot acht weken bericht.

Het is wellicht wat lastige materie en u moet veel zaken met de Belastingdienst regelen. Het is wel noodzakelijk dat u dit tijdig doet. Zo voorkomt u veel problemen.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven