fbpx
Ga naar content

Alimentatie en de belastingdienst

Als u alimentatie moet betalen of u ontvangt alimentatie dan kan dit ook fiscale gevolgen hebben. Er zijn aparte regels voor het betalen en ontvangen van partneralimentatie en het betalen en ontvangen van kinderalimentatie.

Partneralimentatie

Als u partneralimentatie betaalt mag u dit bedrag volledig in mindering brengen op uw belastbaar inkomen in box 1. Hierdoor wordt uw inkomen waarover belasting wordt geheven (fors) lager.

Als u partneralimentatie ontvangt, geldt uiteraard het omgekeerde. Uw inkomen wordt hoger door de ontvangen alimentatie en de belastingdienst zal hierover in box 1 inkomstenbelasting heffen.

In de praktijk komt het regelmatig voor dat de man partneralimentatie moet betalen en deze alimentatie aftrekt in een van de hogere belastingtarieven (maximaal 52%), terwijl de vrouw (door haar relatief lage inkomen) over een laag tarief belasting over deze alimentatie betaalt.

Afkoop van partneralimentatie

Tot een aantal jaren geleden kon een belastingvoordeel behaald worden door de partneralimentatie in een keer af te kopen. Vaak betaalde de man dan ineens een fors bedrag aan de vrouw ter afkoop van zijn alimentatieverplichtingen. De man kan dan ineens een fors bedrag aftrekken van zijn belastbaar inkomen, terwijl de afkoopsom bij de vrouw belast werd tegen een bijzonder tarief van 25%.

Meer weten over mediation

Ontdek mediation

Op basis van het huidige belastingstelsel zijn deze voordelen grotendeels verdwenen. De aftrekmogelijkheden voor de betalende partij zijn veel geringer en het bijzonder tarief van 25% bestaat niet meer. De ontvangende partij (vaak de vrouw) zal dus volledig belast worden voor het ontvangen de afkoopsom. Dit laatste kan voorkomen worden door de afkoopsom bij een verzekeringsmaatschappij te storten en deze maatschappij vervolgens periodieke uitkeringen te laten doen. Raadpleeg over de voor- en nadelen van deze constructie een in echtscheidingen gespecialiseerde mediator of een financieel deskundige.

Kinderalimentatie

Ontvang u Kinderalimentatie? Dan is het niet nodig om dit aan te geven in uw belastingaangifte. Betaalt u kinderalimentatie? Dan is er geen mogelijkheid om het op te geven in uw aangifte.

De ouder die de kinderalimentatie ontvangt is geen belasting over de ontvangen kinderalimentatie verschuldigd. De belastingdienst ziet kinderalimentatie niet als inkomen.

Altijd een passende oplossing

Online Scheiden

In goed overleg maakt u samen afspraken over de scheiding, hierbij ontvangt u onze juridische ondersteuning.

  • Gebruiksgemak
  • Snelle doorloop
  • Lage kosten
Mediation

Onder begeleiding van een mediator probeert u tot overeenstemming te komen over de scheiding.

  • Complexere zaken
  • Intensieve begeleiding
  • Ruimte voor emotie
Advocatuur

U wordt beiden bijgestaan door een eigen persoonlijke advocaat en communiceert niet meer direct met elkaar.

  • Dient eenzijdig belang
  • Hoger uurtarief

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven