Ga naar content

Goedkoop scheiden – kan dat?

Een echtscheiding is duur. Althans dat denken de meesten. Niet alleen het regelen van de scheiding zelf, maar na de scheiding moet er ook vaak alimentatie betaald worden in de vorm van kinderalimentatie of partneralimentatie. Maar het scheiden zelf hoeft niet heel veel geld te kosten. Er zijn andere manieren om goedkoop te scheiden, anders dan allebei een dure echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen.

Bemiddeling
Wanneer u een vechtscheiding in de rechtbank wilt voorkomen en toch bepaalde conflicten heeft rondom de scheiding die u niet samen kunt oplossen, dan is bemiddeling een optie. U dient echter wel beiden bereid te zijn afspraken te maken met elkaar.

Een bemiddelaar:
• Is altijd neutraal en onpartijdig
• Richt zich op zowel het proces als de inhoud.
• Bestudeert voordat er (afzonderlijke) gesprekken plaatsvinden, uw dossier en wint informatie in.
• Zorgt ervoor dat u beiden uw verhaal kunt doen en uw wensen kunt uiten.
• Zorgt dat beide partijen aandacht hebben voor beiden kanten van het verhaal.

Er is een uitgebreid aanbod aan mediation experts. Bekijk en vergelijk verschillende mediators op Judex en maak uw keuze op basis van werkgebied, expertise en beoordelingen. Met een aantal gesprekken worden de conflicten blootgelegd. Daarna dient u beiden oplossingen aan te dragen en tot slot moet u beiden een oplossing kiezen die voor u werkbaar zijn. Deze oplossingen worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Het voordeel van bemiddeling is dat u geen lange strijd voert bij de rechter. Door de bemiddeling kan de rechter de scheiding veel sneller uitspreken. Dat scheelt dus uren van experts van beide partijen.

De kosten van bemiddeling bij een scheiding liggen rond de 1000 euro, ervan uitgaand dat er kinderen bij betrokken zijn waar ook afspraken over gemaakt moeten worden.


Mediation
Mediation is een vorm van bemiddeling, maar toch wat anders. Een mediator werkt anders dan een bemiddelaar.

Een mediator:
• Richt zich, in tegenstelling tot een bemiddelaar, alleen op het proces en niet op de inhoud.
• Faciliteert de gezamenlijke gesprekken tussen u beiden.
• Is altijd onpartijdig opstellen.
• Zal nooit zijn/haar persoonlijke mening over de inhoud nooit ventileren.
• Gaat uit van het zelf oplossend vermogen van beide partijen.

U kunt wel advies krijgen over hoe u beiden in het proces zit en zo nodig tips krijgen hoe u sneller tot een oplossing kunt komen. Het uitgangspunt is samen met de mediator te onderzoeken wat elkaars wederzijdse belangen zijn en zo gezamenlijk tot een oplossing te komen.

Het doel bij een mediator is om gezamenlijk tot oplossingen te komen en hier afspraken over te maken. Wat de kosten van een mediator zijn, hangt dus vooral van u beiden af, hoeveel gesprekken er nodig zijn. Gemiddeld kost een mediator tussen de 125 en 150 euro per uur. Op Judex kunt u een mediator vinden die bij uw specifieke situatie past.

Online
Zelf online uw scheiding regelen is op dit moment de meest snelle en goedkope manier van scheiden in Nederland. Dit kan alleen als u nog goed met elkaar kunt communiceren en afspraken kunt maken over alles wat met de scheiding te maken heeft. Als dit kan, is niets zo makkelijk als zelf samen alle gemaakte afspraken vast te leggen. U krijgt de benodigde documenten voor het convenant en eventueel ouderschapsplan toegestuurd, die u samen kunt invullen. De juridisch specialisten van de online aanbieder zorgt ervoor dat uw echtscheidingsverzoek met de bijbehorende papieren wordt ingediend bij de rechtbank. Vaak is het mogelijk voor een bepaald pakket te kiezen waarbij u zelf dus kiest hoeveel hulp u nodig heeft. Hoe minder hulp, hoe goedkoper het pakket. Bij de meeste basispakketten bent u dan slechts zo’n 300 euro kwijt.

De voordelen op een rij:
• Online hulp
• Alles gaat in gezamenlijk overleg
• Snelle manier van scheiden
• Goedkope manier van scheiden

Gratis scheiden
Heeft u geen geld om een advocaat in te schakelen of een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten om uw scheiding netjes te regelen? Dan zal de Nederlandse overheid een bijdrage doen. Zij vindt namelijk dat iedereen in Nederland rechtsbijstand moet kunnen krijgen Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. Een advocaat kan dit aanvragen bij de Raad voor de Rechtspraak, u kunt dit niet zelf doen. Er gelden strenge voorwaarden en er wordt alleen
een vergoeding gedaan van de advocaats- of mediatorkosten. Een eigen bijdrage en proceskosten, zoals bijvoorbeeld griffierechten dient u wel zelf te betalen. De Raad voor Rechtsbijstand is de instantie in Nederland die vervolgens bepaald of u echt in aanmerking komt en wat de hoogte van de vergoeding zal zijn.

De overheid stelt een aantal eisen wanneer u subsidie aanvraagt om gratis te kunnen scheiden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar uw jaarinkomen van twee jaar terug (het peiljaar). Dit moet gelijk zijn aan of lager zijn dan € 27.900,-, bij echtparen met minderjarige kinderen ligt de grens op € 39.400,-. Door de subsidieregeling hoeft u zelf enkel nog de griffiekosten te betalen, waardoor de scheiding bijna helemaal gratis wordt.

Echtscheidingsadvocaat
Bovenstaande manieren van hulp bij scheiding kunnen soms geen optie zijn. Je kiest beiden voor een eigen echtscheidingsadvocaat wanneer:
• Er sprake is van heftige conflicten waar u samen niet uit komt.
• Er sprake is van een eenzijdig echtscheidingsverzoek.

De nadelen zijn dat dit wel de duurste manier van scheiden is en meestal duren deze scheidingsprocessen het langst. Er moeten over en weer veel gesprekken gevoerd worden en soms zijn er meerdere zittingen bij de rechtbank nodig. Een advocaat kost ergens tussen de 50 en 230 per uur. Maar door de duur zullen de kosten vaak oplopen tot zo’n 3000 euro.

Welke hulp u nodig heeft bij scheiden hangt volledig van uw situatie af en afhankelijk daarvan kunt u zelf bepalen welke manier van scheiden het beste bij u past. Belangrijk om te weten is dat er altijd een advocaat nodig is om een echtscheiding in te dienen bij de rechtbank. Vaak zijn mediators en bemiddelaars tevens advocaat en kunnen zij de uiteindelijke aanvraag ook voor u verzorgen.

De experts via Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van uw scheiding. Van convenant tot inschrijving in het bevolkingsregister. Bekijk via deze link de diensten rondom Scheiden.

 

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven