fbpx
Ga naar content

Zijn de kosten van mediation aftrekbaar?

Sommige kosten voor mediation zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Heb jij de blauwe brief al gekregen? Lees hier welke kosten aftrekbaar zijn. Onze Judex-mediator Marieke van Plateringen schrijft elke maand een blog. Ze geeft praktische tips en handige feitjes. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

In mei is het weer tijd om de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Ik krijg regelmatig de vraag of de kosten voor mediation fiscaal aftrekbaar zijn. Het antwoord is ja en nee. In deze blog vertel ik welke kosten aftrekbaar zijn en aan welke eisen je moet voldoen om deze kosten ook daadwerkelijk te mogen aftrekken van je inkomstenbelasting.

Welke mediationkosten zijn aftrekbaar?

De meeste kosten die je maakt tijdens een mediationtraject zijn niet aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Er is één uitzondering. De kosten die je maakt voor het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie zijn fiscaal aftrekbaar voor de alimentatiegerechtigde. Degene die de partneralimentatie ontvangt dus. Hetzelfde geldt voor de kosten die je maakt om de afkoopsom te berekenen. Hiermee wordt de berekening bedoeld om vast te stellen hoeveel het kost om de partneralimentatie af te kopen.

Als je, buiten de mediation om, reiskosten, proceskosten, incassokosten of advocaatkosten maakt om partneralimentatie te behouden, verhogen of te krijgen, dan zijn ook deze kosten voor de alimentatiegerechtigde fiscaal aftrekbaar.

Aan welke eisen moet je voldoen?

Als je de kosten van het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie op wilt voeren bij de inkomstenbelasting moet je aan een aantal eisen voldoen.

Als eerste moet in het echtscheidingsconvenant staan dat er sprake is van partneralimentatie. Daarnaast moet het duidelijk zijn welke kosten er gemaakt zijn voor het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie. Een mediator kan dit deel op de factuur specificeren. Vraag aan jullie mediator of deze kosten duidelijk op de factuur omschreven worden. Dit is vrij makkelijk als de mediator de kosten op basis van een uurtarief berekent.

Regelmatig is er sprake van een totaalbedrag voor de mediation. Het wordt dan iets ingewikkelder. Jullie mediator kan op de factuur aangeven welk deel van de gemaakte kosten zijn gemaakt voor het berekenen en vaststellen van de partneralimentatie. Het spreekt voor zich dat dit bedrag eerlijk en redelijk is.

Als je alle genoemde kosten wilt aftrekken, moet de mediator in het echtscheidingsconvenant vastleggen dat de alimentatiegerechtigde het gehele bedrag van de berekening en vaststelling van de partneralimentatie betaalt. Alleen dan is dit totaalbedrag aftrekbaar. Als dit niet op deze manier wordt vastgelegd, is de helft van deze kosten fiscaal aftrekbaar.

Terug naar boven