Ga naar content

Belasting- en Toeslagenmodule

Fiscale gevolgen van de scheiding

Bij de scheiding komen ook veel fiscale zaken kijken. Zo eindigt het fiscaal partnerschap wanneer het echtscheidingsverzoek wordt ingediend bij de rechtbank en u niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven. Daarnaast is het mogelijk dat er na de scheiding recht is op bijvoorbeeld (meer) zorg,- huurtoeslag of het kindgebondenbudget. 

In het jaar volgend op de scheiding kan de aangifte Inkomstenbelasting lastig zijn. Hierdoor worden er helaas onbedoeld veel fouten gemaakt. Dit kan leiden tot een vervelende naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Om dit te voorkomen en eventuele zorgen weg te nemen begeleiden wij ook na de scheiding door middel van de Belasting- en Toeslagenmodule.

Toeslagen aanvragen

In de Belasting- en Toeslagenmodule berekenen en vragen wij eventuele toeslagen aan voor beide partners afzonderlijk. Denk bijvoorbeeld aan de huur- of zorgtoeslag. Daarnaast is het mogelijk om de kinderopvangtoeslag en het kindgebondenbudget aan te vragen of te wijzigen. 

(Gezamenlijke) aangifte Inkomstenbelasting 

Bij het aanvragen van de scheiding eindigt het fiscaal partnerschap. Dat betekent dat jullie in dat jaar voor het laatst gezamenlijk aangifte kunnen doen. In de meeste gevallen levert dit het meest gunstige fiscale resultaat op. Wij verzorgen de gezamenlijke aangifte Inkomstenbelasting over het jaar van scheiding om te zorgen dat aftrekposten eerlijk en naar jullie situatie verdeeld worden. 

Kosten 

Kosten voor de Belasting- en  Toeslagenmodule bedragen €99,- p.p. Dit is inclusief het aanvragen van toeslagen, vrijblijvend advies en de gezamenlijke aangifte Inkomstenbelasting. Let op: heeft u een Online Top-pakket, dan valt deze module binnen de pakketprijs. 

Bijzondere situatie 

Is er sprake van een bijzondere situatie omdat u bijvoorbeeld een onderneming heeft, uw voorlopige teruggave wilt wijzigen of omdat u geen gezamenlijke aangifte meer wenst te doen? Ook in dat geval is het mogelijk u verder te helpen. In overleg met onze Belastingadviseur doen wij u een passend voorstel.

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw wensen?

 • Online scheiden

  U regelt uw scheiding zelf, onder begeleiding van gecertificeerde specialisten.

  Meer weten
 • Mediation

  Een mediator helpt u bij het maken van keuzes en ontzorgt u volledig.

  Meer weten
 • Hulp bij scheiden

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven