fbpx
Ga naar content

Draagkracht berekenen, zo kunt u dat doen

Als u gaat scheiden, moet u rekening houden met een aantal nieuwe regelingen, waaronder  alimentatie. Bij het bepalen van de alimentatie wordt er gekeken naar twee zaken: de behoefte en de draagkracht. Er is een draagkrachtberekening nodig om te bepalen hoeveel alimentatie betaald kan worden in uw situatie. Hoe kunt u dat doen? Wij lichten het toe.

Wat is draagkracht?

De hoogte van partneralimentatie en/of kinderalimentatie is onder andere afhankelijk van draagkracht. Dit is het bedrag dat de alimentatieplichtige maximaal kan betalen. Dit dient te worden berekend en dat noemen we draagkrachtberekening.

Verschil tussen behoefte en draagkracht

Als de alimentatie berekend moet worden, dan zijn er twee punten die tegenover elkaar gezet moeten worden. Aan de ene kant kijken we naar de draagkracht (wat iemand kan missen) en aan de andere kant wordt er gekeken naar de behoefte (dat is wat de ontvanger minimaal nodig heeft om te kunnen worden voorzien in levensonderhoud). Zo kan eerlijk worden afgewogen wat een reëel alimentatiebedrag is. 

Hoe kunt u uw draagkracht berekenen?

Het is belangrijk om een goede draagkrachtberekening te maken, hiervoor kunt u het beste de hulp van een expert inschakelen. Zo kan er een betrouwbare berekening gemaakt en vastgelegd worden.

Degene die de alimentatie moet gaan betalen aan de andere ex-partner is het meest vermogend en dient te laten berekenen wat de draagkracht is. Bij de berekening wordt er gekeken naar inkomsten en uitgaven. De maximale draagkracht is dus afhankelijk van meerdere factoren zoals het inkomen, de woonlasten, belastingvoordelen en andere financiële verplichtingen. Het komt vaak voor dat de alimentatiebehoefte van de ontvanger groter is dan de draagkracht van de alimentatieplichtige. In dat geval gaat kinderalimentatie altijd voor partneralimentatie als er kinderen in het spel zijn.

Een herberekening is in deze gevallen nodig

Als er een alimentatiebedrag is vastgesteld, dan kan het voorkomen dat uw situatie na een tijd verandert en er dus ook iets verandert in de draagkracht. 

Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de alimentatieplichtige zijn of haar baan verliest, of de ontvanger opnieuw gaat samenwonen of trouwen met een nieuwe partner. Hierdoor vervalt de alimentatie of is het nodig om een herberekening te laten maken. In deze gevallen is het prettig om ook een expert te raadplegen.

De juiste hulp bij draagkracht berekenen

Het is verstandig om een berekening te laten maken om het juiste bedrag vast te stellen. De experts van Judex kunnen u en uw ex-partner onpartijdig verder helpen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Plan dan een gratis adviesgesprek in.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven