fbpx
Ga naar content

Hoe werkt de indexering van alimentatie

Jaarlijks stijgen de alimentatiebedragen aan de hand van een percentage dat wordt bepaald door de minister van Rechtsbescherming. Dit indexeringspercentage wordt gepubliceerd in de Staatscourant, meestal in de maand november. Deze aanpassing geldt voor iedereen, wat de hoogte van de alimentatie die rechter heeft vastgesteld ook is. De verhoging is gekoppeld aan de loonstijgingen. Aan de hand van de landelijke salarisontwikkelingen stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het loonindexcijfer vast.

Indexering 2023

Voor 2023 is het indexeringspercentage vastgesteld. De alimentatiebedragen zullen met 3,4 % verhoogd wordt. Wilt u een correcte berekening laten maken? Dan kunt u het beste om een herberekening vragen bij een mediator. Daarna kunt u de rechter verzoeken de hoogte van de kinder- en/of partneralimentatie te wijzigen. Dit verzoek zal de rechter beoordelen en na akkoord wordt het officieel het nieuwe alimentatiebedrag.

Gevolgen verhoging indexering alimentatie

Voor degene die alimentatie betaalt of ontvangt geldt de verhoging. Iedereen die alimentatie betaalt is wettelijk verplicht de verhoging toe te passen. Wanneer u degene bent die moet betalen en de verhoging niet betaalt, kan uw ex-partner het bedrag vorderen via de rechter. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer u heeft afgesproken en vastgelegd dat wettelijke indexeringen zijn uitgesloten. 

Wilt u meer weten over het herberekenen van de alimentatiebedragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de mediators van Judex. Zij geven je alle informatie en advies met betrekking tot jullie persoonlijke situatie en de alimentatie. Hulp nodig bij het regelen van uw scheiding? Ook dan bent u bij Judex op de juiste plek, bijvoorbeeld voor een online scheiding. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven