Opvoeden als stiefouder
Heeft uw partner een kind? Krijgt u deze er als cadeau bij in de relatie. Maar in hoeverre kunt u zich bemoeien met de opvoeding en hoe is de verhouding ouder-kind-stiefouder relatie? Het is een lastige rol, zeker in het begin. Maar als stiefouder geniet u ook bepaalde rechten en plichten.
Stiefouder zijn is een lastige rol
Het is heel fijn dat u een partner heeft, maar als uw partner een kind of kinderen heeft, kan dit behoorlijk uitdagend zijn. Zeker in het begin. Het vormen van een samengesteld gezin vraagt van iedereen inzet, tijd en vaak ook geduld. De omstandigheden zijn nu eenmaal anders dan bij een ‘traditioneel’ gezin. Als samengesteld gezin heb je niet alleen met elkaar te maken, maar ook met de ex en een eventueel nieuw gezin van uw ex. En dan hebben we het nog niet over de scheiding die uw partner en zijn ex hebben doorgemaakt. Ook dat heeft een wissel getrokken op iedereen, ongeacht hoe ze uit elkaar gegaan zijn. Om uw rol als stiefouder goed te vervullen, geven we graag een paar tips:
- Verwacht niet te veel in het begin.
Stel u niet gelijk als mede-opvoeder op. Verwacht ook niet meteen veel liefde en genegenheid. Gun elkaar de tijd om elkaar te leren kennen en het vertrouwen zal langzaamaan groeien. - Bemoei u niet met de relatie van uw partner met zijn ex.
Laat hen met elkaar de communicatie voeren over de kinderen en de afspraken die zij hebben gemaakt. Daar moet u niet mee gemoeid zijn.
- Plan iets leuks met alleen het kind. Doe dit alleen als het kind dit ook leuk vindt. Met tegenzin werkt het alleen maar averechts.
- Probeer zo relaxed mogelijk met de situatie om te gaan. Niet alles zal perfect verlopen. Accepteer dat dan ook en gun elkaar de tijd.
- Praat met uw partner over zaken waar u niet blij mee bent of anders zou willen zien.
Rechten en plichten als stiefouder
Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft u geen plichten naar het kind van uw partner. Volgens de wet heeft u wél recht op ouderschapsverlof wanneer u op hetzelfde adres ingeschreven staat als het kind van uw partner en duurzaam voor het kind zorgt. Wanneer u wel getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, dan moet u bijdragen aan de kosten voor de opvoeding en verzorging van uw stiefkind. Deze zogenaamde onderhoudsplicht is op basis van uw inkomen (draagkracht). Dit zou kunnen betekenen dat de andere ouder van het kind hierdoor minder alimentatie hoeft te betalen. De onderhoudsplicht voor opvoeding en verzorging blijft bestaan totdat het stiefkind 18 jaar wordt. Vanaf het 18e tot het 21e jaar moet u meebetalen aan kosten voor studie en levensonderhoud.
Stiefkind erkennen
Als alleen uw partner het ouderlijk gezag heeft over het kind, is het mogelijk dat u het kind erkent. Dan wordt u tweede ouder in plaats van stiefouder. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, dan krijgt u door erkenning automatisch het ouderlijk gezag. Anders moet u dit na het erkennen aanvragen bij de rechtbank.
U gaat scheiden. Bij Judex kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Judex biedt de mogelijk jullie gedurende het gehele traject te begeleiden. Ze bieden speciale scheidingspakketten voor ouders met minderjarige kinderen. Dat is wel zo fijn en vertrouwd. Wanneer u op goede voet uit elkaar gaat, is dat alleen maar positief voor de toekomst. Ook wanneer een van uw beide een nieuwe partner krijgt.
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020