fbpx
Ga naar content

Tot welke leeftijd alimentatie betalen

In Nederland is het betalen van kinderalimentatie verplicht tot het 18e levensjaar van het kind. Daarna kan het zijn dat er nog het 21e levensjaar van het kind alimentatie betaald wordt.

Tot 18 jaar

Totdat een kind 18 jaar wordt, is het betalen van kinderalimentatie verplicht. Dit zijn kosten om te kunnen voorzien in het levensonderhoud van het kind. De alimentatie wordt betaald aan de verzorgende ouder. Onder de kosten van levensonderhoud vallen niet alleen de kosten voor eten, drinken, kleding en school, maar bijvoorbeeld ook sportclubs, zwemles, kinderfeestjes, enzovoort.

18 tot 21 jaar

Maar eigenlijk loopt de kinderalimentatie heel vaak door tot het 21e levensjaar. De meeste kinderen zijn van hun 18e tot hun 21e nog helemaal niet in de mogelijkheid om zichzelf in hun levensonderhoud te voorzien. De meesten volgen nog een opleiding of studeren nog. Van hun 18e tot 21e levensjaar wordt de alimentatie aan de kinderen zelf betaald en niet meer aan de verzorgende ouder. De hoogte van de alimentatie blijft dan ook meestal gelijk. Een rechter kan de alimentatieplicht wel ongedaan maken als het kind zijn of haar studie niet serieus neemt of wanneer het kind zich erg misdraagt, dat het moreel gezien niet van een ouder gevraagd kan worden om alimentatie te betalen. Al komt dit in de praktijk haast nooit voor.

Als een kind al wel vanaf zijn/haar 18e een eigen inkomen verdient en zichzelf kan onderhouden, hoeft er geen alimentatie meer betaald te worden (aan het kind).

Omdat het welzijn voor de kinderen voorop staat, heeft Judex specialisten die u kunnen helpen bij de berekening en het aanvragen van kinderalimentatie.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven