fbpx
Ga naar content

Uw ex praat negatief over u tegen de kinderen

Een van de eerste en belangrijkste zaken na de scheiding als u samen minderjarige kinderen heeft, is hoe het contact tussen u beiden verloopt richting de kinderen. U moet communiceren met elkaar en als de kinderen bij uw ex-partner geweest zijn, praten de kinderen ook over uw ex en hoe het er was. Wat doet u als u hoort van bijvoorbeeld de kinderen dat uw ex negatief over u praat tegen de kinderen? 

3 tips omgaan met een ex die negatief over u praat

Het is niet leuk als u hoort dat uw ex negatief over u praat. Dit kan erg frustrerend zijn en u een machteloos gevoel geven. U heeft immers niets meer te zeggen over het gedrag van uw ex-partner. Bovendien kan het ook schadelijk zijn voor de personen waartegen uw ex negatief over u praat. In de meeste gevallen zijn dat de kinderen. Zij weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan en kan hen mogelijk schaden. En dat is wel het laatste wat u als ouder wilt. Volwassenen kunnen er nog wel doorheen prikken, maar voor een kind is dat erg lastig. Het houdt van u beiden en wilt een goede relatie met u beiden. We geven u 3 tips hoe u kunt omgaan met een situatie waarin een ex-partner negatief praat over de ander.

Bied een luisterend oor

Als eerste is het belangrijk dat u goed luistert naar uw kinderen als ze aangeven dat uw ex, hun vader of moeder, negatief over u praat. Probeer niet meteen in de verdediging te schieten, maar blijf rustig en toon begrip. Het is belangrijk dat u vooral meelevend bent en laat geen negatieve emoties zien die misschien wel meteen naar boven komen. Het is ook verstandig niet meteen te oordelen of u ex terecht te wijzen. U kunt beter iets zeggen in de trant van “het is vervelend om te horen als papa/mama zoiets is over mij zegt, hè?”

Probeer zo min mogelijk contact te hebben

Invloed op het gedrag van uw ex heeft u niet weer. Wanneer u het contact verminderd en echt tot een minimum beperkt, is de kans groot dat uw ex het gedrag misschien wel niet meer toont. Minder contact betekent ook dat u zich er minder zorgen over hoeft te maken en dat de negatieve invloed ervan op de kinderen ook beperkt wordt. 

Wees de verstandigste en doe niet hetzelfde

Het makkelijkst én heel verleidelijk is natuurlijk om zelf meteen boos te worden en negatief over uw ex te praten wanneer u hoort dat hij/zij zich zo uitlaat over u. Een verstandige keuze is het in ieder geval niet. De gevolgen zullen alleen maar slechter zijn en de kinderen nog nadeliger beïnvloeden. U kunt beter het goede voorbeeld geven, kalm blijven. U kunt bijvoorbeeld het tegenovergestelde doen en juist positief praten over uw ex-partner. U kunt meelevend zijn, aangeven dat u weet dat de scheiding voor hem/haar ook niet makkelijk is en dat jullie elkaar even niet meer zo lief vinden. 

Maak vooraf goede afspraken

Helemaal voorkomen dat u ex zich negatief uitlaat over u, kunt u niet. Maar u kunt het wel proberen om deze kans zo klein mogelijk te maken. Praat tijdens het scheidingsproces goed met elkaar, zeker over de afspraken voor de kinderen die u samen maakt. Toon begrip voor elkaar en mogelijk kunt u zelfs afspreken dat u niet negatief over elkaar praat, waar de kinderen bij zijn. 

Kinderen zijn uw meest dierbare bezit en ook degenen die het meeste te lijden hebben van een scheiding. Probeer daarom zoveel mogelijk samen het scheidingsproces te doen. Bij Judex kunt u kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Judex biedt de mogelijk u gedurende het gehele traject te begeleiden. We bieden speciale scheidingspakketten voor ouders met minderjarige kinderen. Dat is wel zo fijn en vertrouwd. 

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven