fbpx
Ga naar content

Waarom er meer scheidingen plaatsvinden na de zomervakantie

Na een ontspannen zomervakantie vol zon, zee en tijd met het gezin, zou je denken dat stellen sterker uit de vakantieperiode komen. Echter, de realiteit is dat de periode na de zomervakantie vaak een toename van het aantal scheidingen laat zien. Deze trend is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Verschillende factoren dragen bij aan deze stijging van scheidingen na de zomervakantie, variërend van relatieproblemen tot de terugkeer naar de dagelijkse sleur. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de redenen waarom er meer scheidingen plaatsvinden na de zomervakantie.

Geen focus op problemen binnen de relatie

Ten eerste kan de vakantieperiode dienen als een tijdelijke afleiding van de bestaande problemen binnen een relatie. Stellen kunnen ervoor kiezen om tijdens de vakantie deze problemen te negeren of op de lange baan te schuiven. Hierdoor lijken de spanningen minder urgent, maar naarmate de vakantie ten einde loopt, komen deze problemen weer aan de oppervlakte. Dit kan leiden tot een verhoogd conflict en uiteindelijk tot het besluit om uit elkaar te gaan.

Ten tweede kan de vakantieperiode een periode van reflectie zijn, waarin mensen de kans krijgen om na te denken over hun leven en hun relatie. Ze hebben vaak meer vrije tijd en minder afleidingen, waardoor ze de gelegenheid hebben om dieper na te denken over hun gevoelens en de richting die ze willen nemen. Het kan zijn dat mensen tijdens de vakantieperiode tot de conclusie komen dat ze niet langer gelukkig zijn in hun relatie en dat ze beter af zouden zijn zonder hun partner.

Daarnaast kan de overgang van de ontspannen vakantiesfeer naar de dagelijkse sleur van werk en verantwoordelijkheden een grote invloed hebben op de relatie. Tijdens de vakantie kunnen stellen genieten van quality time samen en een gevoel van vrijheid ervaren. Maar zodra de vakantie voorbij is, worden ze geconfronteerd met de realiteit van het dagelijks leven, met alle stressoren en verplichtingen die daarbij horen. Deze overgang kan resulteren in een gevoel van ontevredenheid en frustratie, wat op zijn beurt de relatie onder druk zet.

Bovendien hebben gezinnen met kinderen vaak de neiging om de scheiding uit te stellen tot na de zomervakantie, om de kinderen niet te belasten met het nieuws vlak voor of tijdens de vakantie. Ze willen hun kinderen een onbezorgde vakantie bieden en pas daarna de scheiding aankondigen. Hierdoor zien we vaak een piek in het aantal scheidingen in de maanden september en oktober.

Scheiding voorkomen


Wat kunnen stellen doen om scheiding na de zomervakantie te voorkomen? Allereerst is open communicatie van cruciaal belang. Het is essentieel dat stellen de tijd nemen om met elkaar te praten en eventuele problemen aan te pakken voordat ze uitgroeien tot onoverkomelijke obstakels. Daarnaast kan het helpen om de vakantieperiode te gebruiken als een moment van reflectie en evaluatie van de relatie. Stellen kunnen samen nadenken over hun doelen, wensen en verwachtingen voor de toekomst, en proactief werken aan het versterken van hun relatie.

Tot slot is het belangrijk om professionele hulp te zoeken als de problemen binnen de relatie te groot lijken om zelf aan te pakken. Een relatietherapeut kan stellen helpen om beter te communiceren, conflicten op te lossen en de relatie te versterken.

Kortom, hoewel de zomervakantie vaak wordt gezien als een periode van ontspanning en plezier, zien we een toename van scheidingen na deze periode. De vakantie kan tijdelijke afleiding bieden, maar kan ook leiden tot reflectie en confrontatie met de realiteit van het dagelijks leven. Open communicatie, reflectie en professionele hulp kunnen stellen helpen om scheiding na de zomervakantie te voorkomen of te verminderen.

Wilt u toch scheiden na de zomervakantie? Bij Judex kijken de experts naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Judex biedt de mogelijk jullie gedurende het gehele traject te begeleiden. Ze bieden speciale mediation en online scheidingspakketten voor ouders met minderjarige kinderen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven