fbpx
Ga naar content

Wat te doen als uw ex een andere opvoedstijl heeft

“Wanneer de kinderen bij mijn ex zijn, gaan ze altijd veel te laat naar bed.” “Bij mijn ex mogen de kinderen de hele dag achter de spelcomputer.” Voorbeelden die laten zien dat uw ex sinds de scheiding een heel andere opvoedstijl toepast dan toen u nog samen was of waar u afspraken over heeft gemaakt. Hoe gaat u hier het beste mee om? 

Echt een andere opvoedstijl?

Het is vervelend dat u ziet wanneer uw ex een andere stijl toepast dan wat u voor ogen heeft of hoe u het samen deed voor de scheiding. Hoe gaat u hiermee om? Het kan behoorlijk uitdagend zijn. Want u zult het meestal niet van uw ex-partner zelf horen, maar van de kinderen. De belangrijkste vraag die u aan uzelf moet stellen is dan: klopt het wel dat het écht een andere opvoedstijl is of blazen de kinderen de boel een beetje op? 

Is een gelijkwaardige opvoedstijl wel nodig?

Een primaire reactie van de meeste ouders is dat bij beide ouders de opvoedstijl gelijk moet zijn. Dat dit het beste is voor de kinderen. Maar is dat wel zo? Het is voor kinderen echt niet nodig dat het precies hetzelfde is. Kinderen zijn flexibel en kunnen heel goed omgaan met andere regels. Dat zien ze bijvoorbeeld op school of bij vriendjes of vriendinnetjes thuis. Het kan alleen wel verwarrend voor ze worden als de regels extreem van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld dat bij de ene ouder nooit gegamed mag worden en bij de andere wel. Dan kunt u beter kijken naar een gulden middenweg en hier afspraken over maken. Het kan ook leuke kanten hebben: bij de ene ouder mogen ze wat vaker iets snoepen, bij de andere ouder wat later naar bed. Dus bij dit soort kleine verschillen hoeft u zich echt geen zorgen te maken en respecteer dat de uw ex sommige dingen wat anders aanpakt dan u dat zou doen. 

Wat te doen bij culturele verschillen?

Komen u en uw ex-partner uit totaal verschillende culturen? Dan is het na de scheiding belangrijk dat u altijd rekening houdt met het belang van de kinderen en niet met de gebruiken en manieren van uw eigen cultuur. Iets doordrukken of opleggen van uw eigen cultuur in de opvoeding van uw kinderen is niet goed. Niet voor de kinderen en niet voor uw ex. Het is belangrijk dat u met uw kinderen wel praat over de verschillende culturen. Leg uit wat bepaalde gebruiken en gewoontes betekenen en inhouden en ook wat het verschilt met de cultuur van de andere ouder. U kunt zo heel goed uitleggen waarom iets wel of niet mag bij u thuis. Zo creëert u begrip bij de kinderen en toont u respect naar de cultuur van uw ex. 

Bij Judex kunt u kijken naar de beste manier van scheiden, passend bij uw persoonlijke situatie. Judex biedt de mogelijkheid u gedurende het gehele traject te begeleiden. Ze bieden speciale scheidingspakketten voor ouders met minderjarige kinderen. Dat is wel zo fijn en vertrouwd.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven