fbpx
Ga naar content

Wat zijn de gevolgen van een echtscheiding op een verblijfsvergunning

Ben u een buitenlandse inwoner en gaat u in Nederland scheiden, dan kan dit een effect hebben op uw verblijfsvergunning, wanneer u hiervoor afhankelijk was van uw huwelijkspartner. In dit artikel leggen we het u uit.

Gevolgen verblijfsvergunning bij scheiden

U heeft uw verblijfsvergunning gekregen van de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst van de Rijksoverheid). Als u gaat scheiden, verandert uw situatie en voldoet u mogelijk niet meer aan de voorwaarden waarom u uw verblijfsvergunning heeft gekregen. Het recht op een verblijfsvergunning kan dan komen te vervallen en is het mogelijk dat het IND uw verblijfsvergunning intrekt. Echter hoeft dit niet per se in uw geval zo zijn en is het mogelijk dat u een andere verblijfsvergunning gaat krijgen.

Langer dan 5 jaar een verblijfsvergunning

Stel dat u meer dan 5 jaar een verblijfsvergunning heeft bij uw partner en u heeft aan alle voorwaarden voldaan, dan kunt u mogelijk een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Deze verblijfsvergunning heet officieel een ‘verblijfsvergunning humanitair niet tijdelijk’. Ook aan het verkrijgen van deze verblijfsvergunning zijn voorwaarden gesteld. Zo moet bijvoorbeeld uw vorige verblijfsvergunning ten minste 5 jaar geleden zijn afgegeven voor een verblijf bij dezelfde partner. Voor deze partner geldt dat hij of zij van Nederlandse afkomst moet zijn of in bezit zijn van een vaste verblijfsvergunning. Ook moet u een inburgeringsdiploma hebben (of vrijgesteld zijn hiervan).

Minder dan 5 jaar een verblijfsvergunning

Wanneer u minder dan 5 jaar een partner gerelateerde verblijfsvergunning had, kan een zogenaamd nieuw verblijfsdoel u het recht geven om in Nederland te blijven wonen. Hierbij moet u denken aan werk of een studie, maar ook als u (minderjarige) kinderen heeft, kan dit een verblijfsdoel voor u zijn.  EU- of EER-land

Voor mensen uit een EU-land, een EER-land (Europese Economische Ruimte) of Zwitserland geldt dat zij in Nederland mogen wonen, werken of studeren. U heeft hiervoor geen bepaald partnerschap nodig. 

Turkije

Voor bijvoorbeeld mensen uit Turkije gelden wel bepaalde regels. 

Dan mag u na 3 jaar een zelfstandige verblijfsvergunning aanvragen. Deze verblijfsvergunning wordt afgegeven op basis van de geldende afspraken tussen de Europese Unie en Turkije.

Afhankelijk van uw situatie kunt u inschatten hoe het voor u zal verlopen als u gaat scheiden. Gedetailleerde informatie hierover kunt u inwinnen bij de IND. 

Judex is expert op allerlei juridische gebieden, bijvoorbeeld ook op het gebied van scheiden. Ook wanneer u met een verblijfsvergunning in Nederland woont. Via Judex is het mogelijk snel en gemakkelijk online te scheiden. Omdat iedere scheiding anders is, kunt u bij Judex kiezen uit verschillende pakketten die het beste bij uw situatie past.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven