fbpx
Ga naar content

Kinderalimentatie bij co-ouderschap

Gaat u scheiden en kiezen jullie voor co-ouderschap? Dan zijn jullie als gescheiden ouders gezamenlijk verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van de kinderen. De omgangsregeling is dan ongeveer fifty-fifty. Hierbij ontstaan vaak vragen over de kinderalimentatie. Wij leggen dit verder aan u uit.
Kinderalimentatie betalen en co-ouderschap
Bij co-ouderschap worden de zorg en kosten ongeveer gelijkwaardig gedeeld. Hierdoor denkt men vaak dat er dan geen sprake meer is van alimentatie, maar dat is vaak wel het geval.

Bij kinderalimentatie is het uitgangspunt dat de levensstandaard van een kind er bij een scheiding zo min mogelijk op achteruitgaat. Bij beide ouders moet de situatie dus ongeveer gelijk zijn. Vaak verschillen de inkomsten bij beide ouders en zal degene met het hoogste inkomen een bijdrage moeten betalen aan de ouder met het laagste inkomen. Een andere reden voor kinderalimentatie bij co-ouderschap kan zijn als de zorgverdeling anders is verdeeld. Dit is het geval als het kind bijvoorbeeld 60% bij de ene ouder is en maar 40% bij de andere ouder.

Gescheiden ouders kunnen hier gezamenlijk afspraken over vastleggen. Het is verstandig om de kinderalimentatie goed te berekenen en het kan prettig zijn om hierbij de hulp van een expert in te schakelen.

Wanneer geen kinderalimentatie betalen?

Het is ook mogelijk om vast te leggen dat er geen kinderalimentatie betaald hoeft te worden als de inkomens nagenoeg gelijk zijn en het co-ouderschap echt fifty-fifty verdeeld is. Maak daarbij wel goede afspraken en leg vast welke uitgaven er gedaan worden voor de kinderen. Zoals verzekeringen voor de kinderen, abonnementen, schoolkosten, kleding enzovoort.

Kinderrekening

Een mogelijkheid die ook vaak bij co-ouderschap wordt toegepast is een kinderrekening.
Dit is een gezamenlijke rekening die allebei de ouders kunnen inzien en gebruiken. Beide ouders kunnen hier na de scheiding maandelijks een bedrag op storten, naar verhouding van de draagkracht. Zo kunnen alle kosten die gemaakt worden voor de kinderen van deze rekening betaald worden. Dit geeft openheid van zaken en dat kan erg prettig werken voor beide partijen. Daarbij blijven we benadrukken dat het natuurlijk belangrijk is om goed te blijven communiceren met elkaar bij het co-ouderschap.

Onze experts helpen u verder

Gaat u scheiden en heeft u kinderen? Onze experts kunnen u verder helpen om in goede harmonie afspraken vast te leggen in het ouderschapsplan, de hoogte van de kinderalimentatie te berekenen of andere zaken te regelen rondom scheiden & kinderen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven