fbpx
Ga naar content

Dag van de alleenstaande ouder

U kunt om verschillende redenen alleenstaande ouder zijn. Zo hebben sommige ouders hier bewust voor gekozen, maar het kan ook voorkomen dat een overlijden of scheiding hiervoor heeft gezorgd. Wat de reden ook is, het is niet altijd even makkelijk. Op 21 maart is het de  Dag van de Alleenstaande Ouder en wordt er extra aan alleenstaande ouders gedacht. Wij delen een aantal waardevolle tips voor alleenstaande ouders na een scheiding.

5 tips voor alleenstaande ouders

Het ouderschap kan best pittig zijn zonder de hulp van een partner, daarom is het belangrijk om uzelf regelmatig te herinneren aan een aantal zaken.

#1 Blijf ook aan uzelf denken
Het is lastig om uzelf niet weg te cijferen als u de belangrijke taak op zich neemt om alleen voor uw kind(eren) te zorgen. Het is dan ook belangrijk om goed voor uzelf te blijven zorgen. Zo kunt u tenslotte ook het beste voor de kinderen blijven zorgen. Blijf daarom goed aanvoelen wanneer en hoe u ontspanningsmomenten kunt inplannen en invullen.

#2 Durf om hulp te vragen

Heeft u het soms lastig of komt u er niet uit? Wees dan niet bang om hulp te vragen. Vrienden, familie, kennissen, buren of andere mensen in uw omgeving zijn vaak blij als ze u even kunnen ontzorgen. Soms kan er voor u een drempel zijn om anderen om een gunst te vragen, maar het kan u enorm helpen als alleenstaande ouder.  Een goede reminder om dit dus wel regelmatig te durven en ook echt te doen.

 #3 Zoek de verbinding op 

Vindt u het moeilijk dat u af en toe niet begrepen wordt als alleenstaande ouder? Het kan natuurlijk voorkomen dat mensen in uw omgeving zich niet altijd kunnen verplaatsen in uw situatie. In Nederland zijn er meer dan 600 duizend eenoudergezinnen. Soms is het dus fijn als iemand zich herkent in de situatie en u elkaar kunt helpen. Bekijk eens of u steun kunt vinden bij andere alleenstaande ouders. Online zijn er veel platforms en initiatieven te vinden waarbij u ervaringen kunt uitwisselen.

#4 Slim en creatief besparen

Het kan natuurlijk ook een financiële uitdaging zijn. Ga daarom slim en creatief om met uitgaven. Zo kunt u bijvoorbeeld besparen op kleren waar kinderen toch snel uitgroeien,  door kleding te kopen en te verkopen op bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats. Het is ook een optie om bijvoorbeeld een kleding- of speelgoed ruil te organiseren met andere ouders. Daarnaast zijn er vaak aanbiedingen te vinden voor dagjes weg en u kunt ook inspiratie opdoen om leuke gratis activiteiten met de kinderen te ondernemen.

#5 Creëer samen een fijne routine

Een kind waarvoor de situatie nieuw is, zoals na een scheiding, kan gebaat zijn bij een vaste routine. Het is voor kinderen fijn om een paar herkenbare momenten op een dag of in een week te hebben. Dit kan als alleenstaande ouder ook rust voor uzelf geven. U biedt uw kind stabiele basis, maar u kunt zo ook op duidelijke momenten ondersteuning ontvangen.

Advies nodig?

Het kan zijn dat uw situatie verandert na een scheiding, u geen co-ouderschap kunt aangaan of dat u er niet uitkomt met uw ex. Onze experts kunnen u verder helpen met  mediation, financiële vraagstukken en andere zaken. Plan een gratis adviesgesprek om de mogelijkheden door te nemen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven