fbpx
Ga naar content

Parallel ouderschap bij narcisme

Heeft u besloten om te gaan scheiden van uw narcistische ex-partner? Er kan dan een hoop op u afkomen, zeker als er kinderen in het spel zijn. Hierbij wilt u natuurlijk voor uzelf en uw kinderen een vechtscheiding voorkomen en na de scheiding een goede en rustige basis creëren. Het kan dan verstandig zijn om te kiezen voor een parallel ouderschap. Lees in dit artikel verder hoe dat in zijn werk gaat.

Waarom parallel ouderschap bij narcisme

Als er kinderen zijn betrokken bij een (vecht)scheiding waarbij vastgesteld kan worden dat één van de ouders een narcist is, dan moet u uw kinderen uiteraard in bescherming nemen. Het is in Nederland zo dat beide ouders recht hebben op co-ouderschap, indien de rechter anders beslist. Co-ouderschap vereist natuurlijk altijd goede communicatie en samenwerking. Als u gaat scheiden van een narcist, dan kan dit vaak lastig en emotioneel uitputtend worden. Het is dan mogelijk om te kiezen voor parallel ouderschap.

Wat is parallel ouderschap?

Bij parallel ouderschap voedt u nog steeds beiden de kinderen op na een scheiding, maar hierbij is de keuze gemaakt om dit onafhankelijk van elkaar te doen. Dit betekent dat de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier opvoeden, zonder dat dit onderling afgestemd hoeft te worden. Er is dus minimale communicatie nodig. Dit kan helpen om conflicten te voorkomen waar de kinderen de dupe van worden. 

Hierbij is het alleen nodig dat er gecommuniceerd wordt over het hoogstnoodzakelijke, zoals medische beslissingen. Het is ook noodzakelijk om vooraf duidelijke, gedetailleerde en strakke afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. Deze afspraken zijn leidend en zo voorkomt u mogelijke conflicten met uw narcistische ex-partner. De experts van Judex kunnen u hierbij helpen.

Hoe blijft u het beste handelen

Bij narcisme zien we vaak dat de narcist gaat manipuleren in het scheidingsproces of juist zijn hakken in het zand zet en gaat dreigen. Het is ontzettend belangrijk om je hier niet in mee te laten slepen en op tijd de juiste hulp in te schakelen om het goed te regelen. De experts van Judex verdiepen zich in elke situatie en zorgen hierbij voor de juiste begeleiding, waarbij er altijd in het belang van de kinderen wordt gehandeld. Het is hierbij prettig om via mediation afspraken te maken, ook als u kiest voor parallel ouderschap. In het geval van narcisme bij een scheiding is dat niet altijd mogelijk. U kunt dan ook beroep doen op een advocaat die u op de juiste wijze helpt gedurende het gehele proces.

Onze experts helpen u verder

Wilt u graag de juiste ondersteuning ontvangen of meer informatie krijgen over parallel ouderschap? De experts van Judex helpen u verder. Plan een gratis belgesprek in om kennis te maken met onze experts en de diensten van Judex.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven