Vechtscheiding narcist: hoe kunt u hier het beste mee omgaan?
Partners die de moed hebben genomen om te scheiden van een narcist belanden vaak in een vechtscheiding. Hierbij lopen de gemoederen hoog op en vaak moet het dan verder ‘uitgevochten’ worden via de rechter. Een vechtscheiding met een narcist kan een lang en moeilijk proces zijn. Wij geven u een paar onmisbare tips, zodat u hier sterker uit kunt komen.
Vechtscheiding met een narcist
We spreken van een vechtscheiding als beide partners er samen niet uitkomen en het echt moeten ‘uitvechten’ bij de rechter. Dit soort scheidingen verlopen erg moeizaam door onderling wantrouwen, slepende meningsverschillen en het niet in staat zijn om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
Als hierbij sprake is van een partner die narcistisch is, dan kan dit proces extra vermoeiend en emotioneel uitputtend zijn. (Ex-)partners van narcisten krijgen vaak te maken met beschuldigingen en manipulatie zoals gaslighting. U begint dan te twijfelen aan uw eigen realiteit of herinneringen.
Daarbij proberen narcisten tijdens de scheiding vaak de controle te behouden.Hierbij kan chantage, wraakzucht of escalatie voorkomen waardoor het scheidingsproces langer duurt.
Hoe gaat u hiermee om?
Het is natuurlijk erg lastig en pijnlijk als u zich in deze situatie bevindt, zeker als er kinderen in het spel zijn. Daarom moet u altijd in gedachten houden dat u de juiste stap heeft gezet.
Om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan is het belangrijk om u goed voor te bereiden op de scheiding en u niet mee te laten slepen door emoties. Hierbij kan het erg fijn zijn om iemand langs de zijlijn te hebben staan. Dit kan iemand uit uw omgeving zijn die u ondersteunt, maar ook het advies van een expert kan erg waardevol zijn.
Onze Judex experts verdiepen zich in elke situatie en zorgen voor de juiste begeleiding. Hierbij is mediation natuurlijk het ideale scenario, maar dat is niet altijd mogelijk. U kunt dan een beroep doen op een advocaat die u helpt in het gehele proces.
Onmisbare tips bij een vechtscheiding met een narcist
Als u in een vechtscheiding zit, dan kan het doel van een narcistische partner zijn om u onder druk te zetten, zodat u de ‘strijd’ sneller opgeeft. Het is belangrijk om hier niet aan toe te geven. Wij geven een aantal belangrijke tips die u kunnen helpen om het proces goed door te komen.
- Blijf zelf op de juiste manier communiceren
Het is belangrijk om uw emoties onder controle te houden en de feiten op een rij te zetten. Hierbij kan het slim zijn om alle communicatie vast te leggen. Houdt een archief bij met e-mails, tekstberichten, voicemails of andere zaken die relevant kunnen zijn tijdens de scheidingsprocedure. Probeer ook verhitte, emotionele gesprekken te vermijden en communiceer zoveel mogelijk schriftelijk.
Zo behoudt u zelf een duidelijk beeld van wat er gezegd is en kunt u uitspraken tijdens de procedure makkelijker weerleggen, indien uw narcistische (ex-)partner u probeert te manipuleren.
- Heb alle financiën op orde
Wat ook erg belangrijk is, maar veel mensen vergeten: het behouden van overzicht in uw financiën. Verzamel informatie over (gezamenlijke) bezittingen of eventuele schulden en relevante gegevens zoals hypotheekgegevens, belastingaangiften en loonstroken. Zo kunt u makkelijk onjuiste beweringen van een narcist weerleggen.
- Zorg ervoor dat uw advocaat op de hoogte is van de situatie
Een vechtscheiding moet vaak door de rechter worden afgehandeld. Hierbij is het dus belangrijk dat u een goede advocaat heeft die ook op de hoogte is gesteld van uw situatie. Daardoor kan een advocaat ook op de juiste manier reageren als diegene weet dat u te maken heeft met een narcistische ex-partner.
- Indien er kinderen in het spel zijn
Als er kinderen zijn betrokken bij een vechtscheiding, moet u uw kinderen uiteraard in bescherming nemen. Indien de rechter anders beslist, hebben beide ouders recht op co-ouderschap. Dit vereist natuurlijk wel goede communicatie en samenwerking. In het geval van een vechtscheiding met een narcist, kunt u kiezen voor parallel ouderschap.
Bij parallel ouderschap voedt u beide de kinderen op, maar hierbij is de keuze gemaakt om dit onafhankelijk van elkaar te doen met minimale communicatie. Dit kan helpen om conflicten te voorkomen waarbij kinderen de dupe zijn.
- Zorg goed voor uzelf
Tijdens de scheidingsprocedure is het enorm belangrijk om veerkrachtig te blijven. Zorg dus goed voor uzelf, zowel mentaal als fysiek. Ga na wat u hierbij kan helpen en doe een beroep op uw netwerk.
Hulp van een expert
Zoekt u hulp bij het scheiden van een narcist? U hoeft dit zeker niet alleen te doen. Neem contact op met Judex om samen te bekijken hoe onze experts u op de juiste manier kunnen ondersteunen in deze situatie.
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020