Succesvol co-ouderschap: 5 tips voor gescheiden ouders
Na een scheiding blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen en wilt u uiteraard dat de kinderen zo min mogelijk last ervaren van de scheiding. Wanneer kiest u voor co-ouderschap en welke tips kunt u opvolgen die echt werken? Wij delen 5 praktische tips, zodat het voor u, uw ex-partner en natuurlijk de kinderen zo soepel mogelijk verloopt!
Wanneer co-ouderschap?
Bij een scheiding waar kinderen in het spel zijn is het altijd verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. U bent dan beide verantwoordelijk voor zowel de zorg over uw kinderen, opvoedtaken en kosten. Elke situatie is anders, en er dient altijd bekeken te worden wat het beste is voor uw kinderen. Vaak kan een ideale uitkomst co-ouderschap zijn. De kinderen zijn dan (ongeveer) even lang bij de vader als de moeder. Ze wisselen bijvoorbeeld elke week of zijn elke week drie dagen bij de ene ouder en vier dagen bij de andere ouder. Daarbij wil je natuurlijk dat de kinderen lekker in hun vel zitten en er geen onnodige discussies ontstaan. Neem daarom deze tips door voor een succesvol co-ouderschap!
1. Open communicatie is belangrijk
Wat natuurlijk altijd belangrijk blijft: communiceer open en eerlijk met elkaar. Door elkaar normaal te spreken, zien de kinderen ook dat u en uw ex-partner goed met elkaar om kunnen gaan. Daarnaast is het belangrijk dat beide ouders op de hoogte blijven van een aantal zaken zoals schoolprestaties, gezondheid, uitjes en andere activiteiten waar de kinderen mee bezig zijn. Zo merkt het kind dat het bij beide ouders terecht kan en u kunt makkelijker onderling zaken afstemmen. Extra tip: je kunt ook een gedeelde agenda of app gebruiken om deze zaken eenvoudig met elkaar te delen.
2. Consistentie en plannen
Probeer met elkaar samen te blijven werken om consistentie te creëren voor de kinderen. Het is ideaal als er vergelijkbare regels en routines zijn, die in beide huishoudens gehandhaafd worden. Dit biedt stabiliteit voor de kinderen. Daarnaast is het handig om tijdig samen dingen te plannen. Het maken van belangrijke beslissingen komt dan niet onverwacht en zo kunt u conflicten voorkomen. Denk hierbij aan schoolkeuzes, medische zorg, op welke dagen de kinderen hobby’s kunnen uitoefenen en vakantieplannen.
3. Probeer flexibel te zijn indien nodig
Natuurlijk kan het voorkomen dat u bereid moet zijn om flexibiliteit te tonen. Gebeurt er iets onverwachts en moet daarom het omgangschema worden aangepast? Kijk dan of u er samen uitkomt. Door bij te springen in noodgevallen, voorkomt u dat de kinderen hier onnodig last van hebben.
4. Respecteer elkaars rol
Respecteer elkaars rol en hoe jullie kind u ziet. Ouders hebben vaak verschillende benaderingen en opvoedstijlen. Probeer dit te respecteren, maar ook te waarderen. Zo kan een kind zich bij beide ouders thuis voelen en met de ene ouder bijvoorbeeld een passie voor muziek delen en met de andere ouder weer vaker een nieuwe hobby uitoefenen. Laat dat in zijn waarde.
5. De kinderen staan voorop
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er toch een keer conflicten of meningsverschillen zijn. Zorg ervoor dat dit buiten het zicht van de kinderen gebeurt en zorg niet dat de kinderen hier tussenkomen te staan. Succesvol co-ouderschap vereist dus geen perfectie, maar wel toewijding van beide ouders. Zo kunnen kinderen ook na een scheiding opgroeien in een eerlijke, stabiele en liefdevolle omgeving!
Judex helpt u graag verder
Gaat u scheiden of bent u gescheiden en wilt u graag een goed co-partnerschap met uw ex-partner creëren? Onze mediators kunnen altijd met u meekijken wat er verandert en hoe u daar samen (opnieuw) goede afspraken over vastlegt.
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020