Omgangsregeling na een scheiding
Gaat u scheiden en heeft u kinderen? Dan dient er altijd een ouderschapsplan opgesteld te worden waar een omgangsregeling onderdeel van is. Wij lichten toe waar u voor kunt kiezen en hoe dit in zijn werk gaat.
Omgangsregeling, dit houdt het in
Een omgangsregeling is een afspraak die scheidende ouders maken om vast te leggen wat de omgang van het kind met de ouders inhoudt. Deze omgangsregeling is dan ook een van de onderdelen van een ouderschapsplan. Ouders die gaan scheiden kunnen dus onderling afspraken maken en vervolgens vormgeven hoe de omgangsregeling eruit moet zien, zodat het bij hun persoonlijke situatie past. Het kan fijn zijn om hierbij de ondersteuning te krijgen van een mediator. Wordt u het onderling niet eens? Dan kunt u naar de rechter, maar hierbij is het verplicht om een advocaat in te schakelen.
Bezoekregeling of co-ouderschap
Het is belangrijk dat u samen met uw ex-partner goed bekijkt wat het beste bij uw situatie past en wat het beste is voor de kinderen. Als u kiest voor een bezoekregeling dan wonen de kinderen vast bij een ouder en eens in de zoveel tijd gaan de kinderen naar de andere ouder, voor een bezoek of bijvoorbeeld om het weekend. Over vakanties, verjaardagen en feestdagen worden wel vaste afspraken gemaakt en vastgelegd.
Co-ouderschap
In deze tijd wordt er ook veel gekozen voor het co-ouderschap. De opvoeding, kosten en zorg over de kinderen wordt dan gelijkwaardig verdeeld. Ouders kunnen hierbij wel zelf kiezen en vastleggen hoe de tijd verdeeld wordt. Vaak zijn de kinderen de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder. Zo moet het ritme van school en hobby´s ook makkelijk door kunnen blijven gaan.
Wijziging omgangsregeling
Het kiezen van de juiste omgangsregeling is erg belangrijk. Hierbij moet het belang van de kinderen altijd voorop staan. Toch kan het voorkomen dat de omstandigheden veranderen of de wensen anders worden na een tijd, dan is het mogelijk om een verzoek in te dienen bij de rechtbank om de vastgelegde omgangsregeling te wijzigen. De rechter moet hier naar kijken en er een uitspraak over doen.
Het kan ook voorkomen dat de ene ouder zich niet houdt aan de regeling, waardoor de andere ouder de kinderen niet ziet. Als dit bij u het geval is, dan kunt u een kort geding starten. Zo kan er gevorderd worden dat de vastgelegde afspraken nagekomen moeten worden.
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het vastleggen van de omgangsregeling en het opstellen van een ouderschapsplan? De experts van Judex helpen u verder.
Ook interessant voor u:
- ´Help, mijn ouders gaan scheiden!´ Hoe is dit voor een kind
- Co-ouderschap, zo werkt het
- Dag van de alleenstaande ouder
- Kinderalimentatie bij co-ouderschap
- Parallel ouderschap bij narcisme
- Strijd over vakantie tussen gescheiden ouders
- Uit de ouderlijke macht ontzet
- Voogdij, in deze gevallen is het van toepassing